От х:

Днес в x:

220 жени искат евтин преглед, пускат втора дата

Напливът на жени принуди организаторите да обявят втора дата

220 жени са звъннали на телефона за записване за евтините прегледи срещу остеопороза, които ще се проведат тази сряда в Хасково. Те са осигурени от РЗИ и Асоциацията „Жени без остеопороза“ и струват само 5 лв. Още преди две години прегледът, който не се поема от Касата, бе 25 лв., сега може и да е повече.

От РЗИ и Асоциацията се принудиха да определят втора дата специално за димитровградчанки и жители от тамошната община - 29 октомври. Напливът за 23-ти в Хасково обаче продължавал да бъде висок. Колкото и експедитивно да тече прегледът, за периода от 10 до 16 часа няма как да минат толкова хора. Затова е отпусната втора дата за Хасково - 28-ми октомври.

Прегледите ще се провеждат в сградата на РЗИ на пл. Общински и ще са на последният етаж. Със специален уред ще се измерва костната плътност на пациентите. Това е първата индикация за наближаваща остеопороза или по-леката и форма остеопения. От нея са застрашени почти ВСИЧКИ жени, навлезли в менопаузата поради рязкото прекратяване на производството на половите хормони - естрогени. Мъжете са далеч по-малко застрашени и може би затова до момента са регистрирани само неколцина мераклии за преглед от мъжки пол.

Кампанията е по повод световният ден за борба с остеопорозата, който бе на 20-ти октомври.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини