От х:

Днес в x:

Депутат вдигна скандал в болница. Преглед на печата

24 часа: Дете на 11 г. ще изплаща 500 000 лв. за вина на загиналия си баща

"Ако се стигне до осъдителна присъда, племенницата ми ще бъде линчувана за цял живот. Това е нечовешка несправедливост. Нейното наказание няма да има размер, то ще е и за живота на нейните деца. Най-циничното е, че дори баща  да е виновен, на

детето ще бъде вменена неговата отговорност."

Юристът Панчо Карамфилов е чичо на 11-годишната Веселина Димитрова от Хасково. Тя е ответница по иск на застрахователи - делото тръгва повторно на 16 октомври. Ако загуби процеса и ищците поискат и получат правото на лихви върху главницата, до навършване на пълнолетие момичето ще е с дълг от над 500 000 лв. при законноустановената лихва, изчислява роднината.

24 часа: Лекарка от спешното с комоцио след сблъсък с депутат

Ръководството на областната болница във Велико Търново и Българският лекарски съюз ще разследват жалби за конфликт между депутат и лекарка в спешното отделение. Сблъсъкът между Хасан Хаджихасан и лекарката станал в събота по обед.

Народният представител от ДПС закарал съпругата си в болницата. "Намерих я паднала пред пералнята, повиках невролога д-р Недялков и заедно с него отидохме в болницата", разказа Хаджихасан.

Заради съмнения за мозъчен кръвоизлив жената била насочена към спешното отделение. Там възникнал конфликт между депутата и д-р Милена Узунова.

 

Труд: Депутат вдигна скандал в болница

Люта разпра се завихри между депутата от ДПС Хасан Хаджихасан и лекарката от Спешното отделение в областната болница във Велико Търново д-р Милена Узунова.

Скандалът избухнал в неделя, след като народният избраник довел съпругата си Гюлсун по спешност. "Заварих жена си припаднала. Извиках шефа на неврологичното отделение д-р Евгени Недялков и незабавно я отведохме в болницата заради съмнения за мозъчен кръвоизлив. Наложи се да и се прави скенер", разказа пред "Труд" Хаджихасан.

Труд: Пенсиите - с нов таван от 840 лева

Таванът за всички пенсии ще остане и през 2014 г., но ще се повиши до 840 лв. на месец. Това ще се случи, ако правителството и парламентът одобрят предложението на Министерството на финансите (МФ) от Нова година максималният осигурителен доход да се повиши от 2200 на 2400 лв., а максималният размер на парите за старост да бъде 35% от тази сума.

Сега таванът на пенсиите е 770 лв. Новината за одобрения от МФ вариант съобщи социалният министър Хасан Адемов. Досега консултативният съвет за оптимизиране на осигурителната система работеше по около 10 предложения за максималната пенсия.

Ако вариантът на финансовото министерство се приеме, това означава, че управляващото мнозинство няма да се съобрази с решението на ГЕРБ - от 1 януари 2014 г. таванът да отпадне за пенсиите, отпуснати след тази дата.

 

Стандарт: Висши чиновници в афера за скрап

Прокуратурата обвини трима висши чиновници в афера със скрап. Изпълнителният директор на "Напоителни системи" ЕАД - Стайко Ганчев, и членовете на борда на директорите Георги Харизанов и Радослав Чеглайски са задържани за 72 часа заради съзнателно сключване на неизгодна сделка. Като извършител обвинителите сочат Ганчев, а Харизанов и Чеглайски са помагачи. Разследването срещу тях е започнало на 30 септември 2013 г. и до момента са разпитани седем свидетели.

Депутати припомниха, че Харизанов се прочу като "мъжката Калинка" по време на предишната власт, тъй като се оказа, че ръководи "Напоителни системи", без да има висше образование.

Стандарт: Вечерен час заради бежанци

В столичния квартал "Овча купел" си въведоха вечерен час. Никой от жителите не смее да обикаля квартала след 19 часа. Причината е страхът от бежанците, които излизат на групи и обикалят района по тъмно. "Помагаме им с дрехи и обувки, съчувстваме им, но се страхуваме за децата си", обясниха пред "Стандарт" разтревожени майки. Родители чакат по спирките малките ученици, за да ги отведат направо вкъщи. Засега няма оплаквания в полицията, но всяка кражба или побой се свързва с наплива на бегълци от Сирия.

Хората от "Овча купел" се стряскат най-много от жените с бурки, които ходят на големи групи.

По принцип бежанският център затваря в 22 часа, но много от обитателите му скитат навън цяла нощ.

Монитор: Не сме славяни, рода сме с италианците

Генетично сме най-близо до италианците и гърците, а с руснаци, украинци и белоруси сме съвсем различни. На основата на т.нар. митохондриална ДНК, която предава наследството от майката на децата, и на изследване на мъжката Y хромозома може да се твърди, че македонците са едно цяло с нас. Това сочат данните от тригодишно сериозно изследване, разкри сензационно в интервю за „Монитор" академик Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология към БАН.

Въпреки че сме славяноезични, траките са изиграли основна роля за нашата близост със средиземноморските народи.

Изследването категорично оборва и разпространяваната масово теория, че българите са някакъв миш-маш от гени на различни племена и народи, добави акад. Гълъбов.

Сега: Правителството трябва да намери 5 млрд. лева назаем за 15 месеца

Ако правителството се задържи на власт, трябва да осигури ново финансиране за 5 милиарда лева в рамките само на 15 месеца. Това изчисли икономистът Георги Ангелов за "Сега". Сумата е твърде сериозна за мащабите на България, чиято икономика произвежда под 80 милиарда лева годишно, а срокът е повече от кратък за набиране на такива финансови ресурси. Наред с редовните емисии на държавни ценни книжа (ДЦК), с които покрива свои задължения, правителството наскоро обяви, че тази година ще изтегли до 360 млн. евро заем от германски банки, за да попълни фискалния резерв и да може да посрещне значителни дългови плащания през 2014 г.
Според официалната прогноза на МФ тази година държавата трябва да погаси общо около 3 млрд. лв., през 2014 г. - около 2 млрд., а през 2015 г. - 3.3 млрд. лева. Т.е. 5 млрд. лв. до края на 2014 г., или общо 8.3 млрд. лева за 3 години. Следващото голямо плащане по външния дълг е на 15 януари 2015 г., когато е падежът на глобалните облигации с номинал 1 086 351 000 долара с лихва 8.25%, емитирани от ексминистъра Милен Велчев преди 12 години. Парите за този падеж трябва да се осигурят през 2014 г. Наред с рефинансирането на стари дългове с нов дълг ще трябва да се финансира и планираният дефицит в държавния бюджет. Финансовото министерство вече обяви, че възнамерява да заложи дефицит от 1.8% от БВП, или около 1.46 млрд. лв.

Дума: Столичната община приютява уволнени кадри на ГЕРБ

След като ГЕРБ падна от власт, Столичната община се оказа спасител за изпадналите от държавното управление кадри на ГЕРБ, съобщава Медиапул вчера. Първо за кмет на столичния район "Витоша" беше избран бившият шеф на СДВР Валери Йорданов. Той обаче не само не спря порочната практика на предшественика си Стойко Дуков за отдаване за жълти стотинки на атрактивни общински имоти, но дори отмени негови заповеди за провеждане на конкурси. До момента Йорданов не се е отчел публично какво е направил, за да спре порочната практика. В края на септември по предложение на Йорданка Фандъкова за кмет на столичния район "Илинден" пък беше избран бившият депутат от ГЕРБ Иван Божилов, който стана популярен по време на парламентарния вот с изнасянето на чували от зала "Универсиада" в София. В четвъртък СОС се готви да назначи бившия зам.-министър на вътрешните работи в правителството на ГЕРБ Димитър Георгиев за член на борда на "Метрополитен". Промени ще има в ръководството и на общинската охранителна фирма "Егида". Новите попълнения са Калин Стануков, който беше главен административен секретар на АЕЦ "Белене", и Иван Йонов, ексшеф на държавната фирма "Студентски столове и общежития".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини