От х:

Днес в x:

От 60 екипа на КАТ само един не взема подкупи. Преглед на печата

24 часа: Блогърът Светльо Ангелов-Портос: Олигарси убиха дядо Кирил заради земите на църквата

"В България не можеш да си олигарх, без да владееш земите на църквата. Това е основният мотив за убийството на Кирил Варненски. Той бе единственият, който се противопостави на правото на друг свой колега да продава тези земи. Той бе и единственият, който най-силно се противопостави на разкола, защото тогава битката бе за имотите на Българската православна църква."

Това е тезата на блогъра поет Светльо Ангелов-Портос. 35-годишният варненец е син на известната сред поетичните и интелектуалните среди в морската столица Надя Стойчева.

 

24 часа: От 60 екипа на КАТ само един не взема подкупи

Само един от общо 60 екипа на КАТ не взема подкупи от шофьори. Единствената честна смяна обаче работи за тайно разследване на МВР и има за задача да уличи колегите си.

Това разкрива дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР, докато наблюдава в продължение на два месеца и половина униформените служители на контролните пунктове около София в операция "Палките 2". Тези и още шокиращи данни скоро ще излязат наяве в съда при старта на процеса срещу 17 уличени в корупция пътни полицаи през есента на 2011 година.

Труд: Росен Плевнелиев пред "Труд": Притеснява ме разделянето на нацията

"Аз не искам да се стига до негативния сценарий за трайна дестабилизация. Надявам се да тръгнем по позитивния сценарий. А той означава само едно: граждани и политици, заедно, стъпка по стъпка в правилната посока -за европейска демокрация и институции, работещи в интерес на хората", посочва в интервюто си за "Труд" държавният глава.

Труд: Съседи ще плащат за парното на лъжливи потребители

Колкото и топло време да се задава, топлинните счетоводители в столицата предупреждават, че близо 16 500 абонати на парното още нямат отчети. Това означава, че и да не отварят винтилите на радиаторите си, за новия сезон ще им бъде начислена максимална мощност, съобщи ``Нова телевизия``.

Заявки за отчети ще се приемат до началото на октомври. Новите сметки ще се отразят повече или по-малко на бюджетите на близо 400 хиляди семейства.

 

Стандарт: Цецомобилът следял и премиера Райков

Автомобилът с антените на МВР периодично е бил в района между Министерския съвет и Президентството, довериха за "Стандарт" разследващи незаконните подслушвания. Особена активност хората от СДОТО са проявили по времето на т.нар. безвластие около избора на служебен кабинет, който бе назначен от президента Росен Плевнелиев веднага след като Бойко Борисов подаде оставка на 20 февруари. Задачата на "слушалките" била да проследят действията на президента, както и на избираните от него служебни министри. По неофициална информация трима потенциални кандидати за служебни премиери са били обект на подслушванията. Проверявани са и хора, които са влезли в състава на служебния кабинет като министри и шефове на политически кабинети.

Монитор: И Близкият изток ни „краде" лекари

Наши лекари вече емигрират и в Обединените арабски емирства. В последните месеци все повече болници от близкоизточните страни търсят медици от ЕС.

„Търсят се специалисти по вътрешни болести, анестезиолози, хирурзи, дори пластични хирурзи, което е много рядко. Свободни места има и за медицински сестри и акушерки", обясни организаторът на европейската трудова борса за медици MedPharm Careers у нас Радислав Наков.

 

Сега: Главният прокурор ще командва полицейско звено

Главният прокурор Сотир Цацаров ще разполага със собствено звено, което ще може да арестува, да проверява документи и да дава полицейски разпореждания. Това става ясно от законопроект за промяна за Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство. Проектът на новите разпоредби е качен на страницата на правосъдното министерство.

Според законопроекта защитата на ключови свидетели ще премине изцяло към Цацаров. За целта ще бъда създадено Бюро за защита, чийто персонал ще има полицейски правомощия. На практика това означава, че служителите на бюрото ще могат да арестуват, да проверяват лични документи, да издават разпореждания, което в момента е право на МВР. Служителите на бюрото ще имат правомощия и по Указа за борба с дребното хулиганство. Освен това те ще обезпечават охраната на разследванията, ако главният прокурор им нареди. Другото им правомощие ще е да довеждат принудително хора в съда или такива с наложени присъди, които трябва да се излежат. В момента всичко това се прави от главна дирекция "Охрана", която е звено към правосъдното министерство, както и от МВР.

Дума: Може да затворят границата ни с Турция

Границата ни с Турция може да бъде затворена при силен бежански поток, обяви военният министър Ангел Найденов вчера. По думите му това е крайна мярка, ако страната ни не може да посрещне и да осигури нормални условия за живот на бегълците. Според Найденов има различни технически способи, които могат да бъдат използвани за това, включително и чисто механично изграждане на заграждения. Хората, които преминават граничната бразда, са сирийци, които търсят подслон, а не бежанци от Близкия изток и Северна Африка, уточни той. На критичната граница сме за 5000 бежанци и Брюксел трябва да ни помогне и технически, и финансово за справяне със ситуацията, категоричен е министърът.

Междувременно ВМРО блокира за час граничен пункт "Капитан Андреево" заради политиката на Анкара за прехвърляне на нелегални емигранти на българска територия.

Капитал дейли: Турски инвеститор купува "Бургаски корабостроителници"

Години след като "Бургаски корабостроителници" почти спря работа и огромният му терен бе предлаган активно на купувачи, такъв явно е намерен. Контролираното от Васил Божков дружество ще стане турска собственост, а хазартният бос ще се раздели с поредна своя компания.

Пръв за сделката с турския инвеститор съобщи бургаският сайт flagman.bg, като се позова на информация от участник в преговорния процес между страните. Официално потвърждение на новината няма, но за подготвяна смяна на собствеността подсказва дневният ред на извънредното общо събрание в дружеството, свикано за 30 октомври, както и назначението на прокурист, който да ръководи дейността до смяната на ръководството. Неназованият купувач ще плати 120 млн. евро за 700 дка земя и сгради в индустриалната зона на южния бряг на Бургас, става ясно от информацията в сайта.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини