От х:

Днес в x:

Сифилис и СПИН сред бежанците, имунизират персонала в домовете

Претъпканите домове, като този в Пъстрогор, създават предпоставки за разпространение на болести

Случаи на остри инфекциозни заболявания, сред които полово предаваните СПИН и сифилис, са засечени сред бежанците в домовете. Това заяви шефът на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков в отговор на въпрос има ли риск от епидемии в претъпканите транзитни центрове. В Пъстрогор например при капацитет 300 души са настанени 471 човека. 160 от тях са нахвърляни като сардели на войнишки легла на два етажа. Проблемът ескалира и заради зачестяващите контакти на бежанците с местното население. Еепидемиолог №1 на България Ангел Кунчев предупреди преди дни, че безразборните контактите между бежанците, предимно мъже, с жриците на любовта по места, създава реален риск от разпространение на полови инфекции.
Засечените случаи на инфекциозни заболявания са насочени за лечение към националните центрове, успокои Казаков и допълни, че на контактния персонал в домовете е разпоредена пълна имунизация. Бежанците пък се ваксинират масово съгласно задължителния имунизационен календар на България. Допълнително се предприема имунизация срещу хепатит А.

При възникване на епидемично огнище ще се търси помощта на международния Червен кръст за лекарства и ваксини, особено ако липсват в България, поясни и вътрешният министър Цветлин Йовчев.

От днес медицински екип на ВМА-София е в Пъстрогор за непрекъснато наблюдение на прииждащите бежанци. Помощта е наложителна и заради повишаващата се заболеваемост сред новодошлите. За последния месец поне 170 души са преминали за лечение в свиленградската многопрофилна болница.


Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини