От х:

Днес в x:

Село ремонтира чешма в памет на мома

 

Жителите на ивайловградското село Попско ремонтираха чешма в памет на местната мома Станка. Хората поднесоха и венци по повод 100-годишнината от опожаряването на селото им.

Иинициатори за възстановяването на чешмата са Вълчо Попиванов и кметският наместник на с. Попско Ахмед Юсеин. Те прерязаха лентата заедно с  кмета на община Ивайловград Диана Овчарова.

„Станка чешма” е построена покрай стария път,  който някога свързвал Югоизточните Балкани с Близкия изток и Средиземноморието, разказа Вълчо Попиванов. Той помни преданието от своите родители и старите хора от селото.

Според легендата по този път  вървели кервани, натоварени със стоки. През различните епохи от тук са минавали траки,  римски легиони, византийски войски, български армии, османски и руски войски. Минавали са и безброй робини, млади невести и девойки, които били отвеждани в султанските сараи.

Една от девойките се кзвала Станка. Изморено от дългия път, гладно и жадно момичето паднало край пътя  и починало на това място,  където днес е чешмата. Керванът не прибрал тялото и то останало на земята. Научавайки за изоставеното тяло на младото българско момиче, населението на село Попско, което по онова време се казвало  Папазкьой, прибило тялото на момата и я погребало в местното гробище, което днес местните знаят като „старото гробе”.

След известно време в селото се разчуло, че там където Станка е починала, бликнала чиста, балканска, студена вода. Говорело се, че това били изплаканите сълзи на Станка и безбройните момичета и момчета с нейната съдба.  Незвестен майстор построил на извора чешма и я нарекъл „Станка чешма”.

След разказа за нерадата съдба на  Станка и откриването на обновената чешма, наследниците на местните хора и  гости на Попско чуха и историята на  селото от  Димитрина Колева. Тя им разказа, че през 1913 г. селото е било опожарено, но по-голямата част от жителите му са са успели да се спасят. Убити са 6 мъже и жени, които не са могли да избягат от ада на нападнатото и опожарено село.

Хората сведоха глави и пднесоха венец и пред паметната плоча на войниците от село Попско, загинали във войните през 1912-1913 г.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини