От х:

Днес в x:

Бум на удавените летовници по Черноморието

Бум на удавени летовници по Черноморието. Само на юг за последните две седмици 11 плажуващи са намерили смъртта си в опасното море. Коварното мъртво вълнение продължава.

Без изключения инцидентите са станали или на неохраняеми плажове, или в извънработното време на спасителите. Също така, голяма част от нещастните случаи са при влизане в морето след обилна храна, употреба на алкохол или при хора, страдащи от високо кръвно налягане.

Обобщението - 11 души са се удавили по Южното Черноморие само за последните десетина дни, от началото на юли инцидентите с фатален край са 19. На север край Варна жертвите са 7. Спасените са в пъти повече. 15 летовници в Бургас са глобени защото не са се подчинили на спасителите. Иначе, опасното море не е необичайно за август, но това лято мъртвото вълнение продължава вече втора седмица.

Плажовете между Иракли и Обзор са в топ 10 на най-опасните ивици заради коварни подводни течения. Дълбоко е дори на метър от брега, а комбинацията с мъртво вълнение през август е изпитание и за опитни плувци. Въпреки това, наред с очертаването на забранените участъци с дънни ями, на спасителите им се налага непрекъснато и да надуват свирката.

„Самонадеяните са най-конфликтни, дали били спортисти, плувци... Дори си слагат вече и тапи в ушите, оправдават се, че имали тапи и не чували сигнализацията на спасителите", казва Рали Пенков - концесионер, Централен плаж - Обзор.

Спасителите редовно остават и след работно време, защото тогава кандидат-удавниците са неудържими.

След наздравици за рождения си ден, с надуваем дюшек в бурното море влиза и украински турист. Плажът край Обзор е неохраняем, но е предпочитан от летовниците, защото е закътан.

„Както си плуваше, морето го задърпа навътре. Дойдоха и спасители от съседния плаж, и ние помагахме. Другият мъж с дюшека също се хвърли да го вади", разказва Наташа Турецка от Украйна.

Украинецът не допълва черната статистика, но за да го извадят жив от вълните, спасителите рискуват собствения си живот. И на градския плаж в Бургас не е по-спокойно. Спасителите са вадили от опасното море и деца, оставени без контрол от родителите.

Но има добра новина за тези, на които им предстои ваканция. Очаква се морето да се успокои в неделя. Това обаче не означава, че веднага ще стане безопасно. Въпреки че на повърхността ще изглежда гладко, за да се изравнят и дупките от дънните ями ще са необходими поне още няколко дни.

Източник: http://snews.bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини