От х:

Днес в x:

Отнемат лиценза на ЕРП-тата, заради некачествен ток

Вземат лиценза на ЕРП-тата, ако токът е с лошо качество, предлага зам.-шефа на парламентарната комисия по енергетика Явор Куюмджиев. Той аргументира решението си с това, че глобите за доставката на некачествен ток, които в момента се налагат на дружествата не са достатъчна мярка. 

Поправките в текстовете ще бъдат обсъдени на дискусия. Те трябва да минат одобрението на Комисията за защита на потребителите, Федерацията на потребителите, Асоциация "Активни потребители", Националната инициатива "Социална солидарност" и др.

С поправки в закона за енергетиката ще се преустанови и практиката да се начисляват сметки със задна дата, и то без присъствието на ползвателя, обясни Куюмджиев. Той е получил сигнал за фактура от близо 3000 лв. Случаят е от 2012 година, когато съответното електроразпределително дружество констатирало, че устройството на клиента не отчита нормално.

Четирицифрената сума е начислена на човека за три месеца назад, и то само с констативен протокол и с двама свидетели, възмути се Куюмджиев. В пакета от промени е заложено и да отпадне таксата за повторно включване на електричеството заради неплатена сметка.

Ако се налага спиране на тока заради дълг, то клиентът първо трябва да бъде уведоми, каза зам.-шефът на енергийната комисия. Но таксата за включване, след като клиентът си погаси фактурата, е абсолютно незаконна, отсече червеният избраник.

Куюмджиев уточни, че новите промени в закона за енергетиката ще бъдат внесени до дни в деловодството на Народното събрание. А до средата на септември текстовете ще бъдат дебатирани и в пленарна зала. Целта е да успеем с промените за новия отоплителен сезон, каза депутатът.

 

Източник: cross.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини