От х:

Днес в x:

Баните си искат парите за водата до стотинка

Всички такси за ползването на водата да влизат в общинската хазна иска от министъра на околната среда и водите Искра Михайлова кметът на минерални бани Мюмюн Искендар.

След като преди около 2 години общината получи безвъзмездно водите за срок от 25 години, таксата, която сега хотелиерите плащат за ползването на 1 кубик минерална вода е 0,50 ст.

С решение на общинския съвет има случай, в които ползвателите се освобождават от таксата. Искендер даде пример с местни оранжерии, които осигуряват сезонна работа и в така изпълняват и социална функция.

Парите от сключените договори за ползване на водата преди общината да стане собственик обаче , продължават да влизат в държавната хазна.

Според кмета това трябва да се оформи документално и тези договори да се прехвърлят на общините, която да прибира таксите. “Минералните води обикновено са на територията на малки общини и подобни постъпления ще са добра финансова инжекция за малките населени места, като Минерални бани“, смята Искендер. Срещу прибирането на всички такси от водата, той предлага стопанисването както на кладенците, така и на инфраструктурата около тях, да се поеме изцяло от общините.

Кметът на Минерални бани смята още, че е необходимо незабавно облекчаване на процедурите за отдаване на концесия на минералните води и прехвърлянето им изцяло към общините. Той даде за пример многото случай, при които частни фирми имат идея и за развитие на района с уникалната у нас минерална вода, но заради различни спънки от Басейнова дирекция, която на регионално ниво отговаря за процедурите, не успяват да получат концесии вече почти 1 година.

 

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини