От х:

Днес в x:

Заради ветото: 5 дни по-малко ваканцуване. Преглед на печата

„Стандарт": Заради ветото: 5 дни по-малко ваканцуване

Пет дни по-малко ще ваканцуват депутатите заради президентското вето върху поправките в бюджета. Парламентарният шеф Михаил Миков свика извънредно заседание на 30 август за прегласуване на актуализацията. Разпореждането бе издадено час, след като Росен Плевнелиев стопира новите разчети в хазната с мотив, че не е ясно за какво се вземат 1 милиард лева заем.
Две неща направиха изключително неприятно впечатление, коментираха анализатори. Първото е, че Плевнелиев мотивира спирането на най-важния закон в държавата с реч за любовници. Второто - че депутатите, които от 2 седмици обясняват как без актуализацията няма да има пари за бизнеса и най-бедните, предпочетоха да не развалят ваканцията си. Според собственото им решение тя изтича на 31 август, а първото заседание трябваше да е на 4 септември.

„24 Часа": Ден 55: "Дупка зейнала в бюджета на държавицата ни клета"

21:07 ч. Протестът пред Народното събрание продължава, като броят на протестиращите намалява, предаде Фокус. Полицейското присъствие в района остава. От кръстовището на бул. „Цар Освободител" с ул. „Георги Раковски" до кръстовището с бул. „Васил Левски" движението все още е затворено. Част от лозунгите на недоволните граждани гласят „Живеем в държава на абсурдите.
От 23 години - преход - виновни много - осъдени няма - защо", „Мафията заменя калинки с търтеи", „Оставка веднага, наглеци". Протестът преминава мирно и без провокации.

„Монитор": Износът на ток скочи 12 пъти

Износът на ток е скочил 12 пъти в сравнение с нивата му отпреди промените в Закона за енергетиката, които бяха приети от парламента в средата на юли. С тях от 1 август отпаднаха таксите за зелена и кафява енергия за износа и така сега се плаща по 12,13 лв. на мегават продадена енергия зад граница при 34,26 лв. преди това. В резултат на това в момента България експортира 1600 мегавата на час, съобщиха вчера от икономическото министерство, позовавайки се на данни на Централното диспечерско управление. За сравнение в началото на юни експортът се беше сринал до 150 мегавата, което наложи двата блока на АЕЦ „Козлодуй" да бъдат ограничени наполовина.

„Дума": Отлагат изключването на аналоговия сигнал

Прекъсването на аналоговия сигнал няма да се случи в районите, в които не са осигурени декодиращи устройства, обяви вчера зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров. Той бе категоричен, че въпреки планираното преминаване към цифровизация от 1 септември това ще стане поетапно и след като се осигури възможност на всички правоимащи лица да се снабдят с необходимата техника за получаване на сигнал.
Процедурата за избор на доставчици на декодери за цифрова телевизия изтича на 12 август. До момента са избрани изпълнители за снабдяване за половината региони в страната. Офертите за доставка и разпространение на декодери се подават до 12 август, а ден по-късно в министерството ще бъдат отворени предложенията.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини