От х:

Днес в x:

Нова подписка за оставка на Плевнелиев

Нова подписка за импийчмънт на президента Росен Плевнелиев стартира „Екогласност”. Това обяви в ефира на ТВ7 председателят на клуба Емил Георгиев.

Като основа за подписката Георгиев посочи многобройни нарушения в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), което, заедно с Плевнелиев, е прикривало екологични нарушения. Журналистът от ТВ7 Моника Гаджанова пък посочи, че точно Емил Георгиев е дал информацията за връзка между Росен Плевнелиев, Иво Прокопиев и Лидия Шулева. Тази връзка е Десислава Недкова, която управлява от 2010 година офшорните компании "Столбърг" и "Уиклеф", ползвани от Плевнелиев и Прокопиев.

По думите на Гаджанова Плевнелиев бил използвал офшорките при строежа на „Резиденшъл Парк София” – комплексът, в който живее президентът. Гаджанова заяви, че една от фирмите, строили парка, била собственост на Юлиана Плевнелиева. След 2010 година обаче Недкова поела управлението на "Столбърг" и "Уиклеф", а после тези фирми вземат акции на „Каолин” от ПОК „Доверие”, а после ги препродава с печалба от 5 млн. лева, които заминават за Кипър. Скандалното, според  Гаджанова, е, че Иво Прокопиев участва хем като акционер в „Доверие”, хем прехвърля пари, за да строи фотоволтаици.

"Напълно сме убедени, че тази светла личност (бел. ред. – Росен Плевнелиев) трябва да подаде оставка. Първо - той се очерта като най-голямата опасност за околната среда. Още при съставянето на служебното правителство изразихме притеснението си от назначението на Юлиян Попов, изключително приближен на Прокопиев, за министър на околната среда. В тази връзка декларирахме, че ако президентът не потърси отговорност от МОСВ за огромните нарушения там, ще поискаме неговото отстраняване", заяви Емил Георгиев.

Георгиев посочи като пример за връзка с кръга "Капитал" и спечелената от "За да остане природа в България" на Тома Белев обществена поръчка за преброяване на делфините в Черно море. Поръчката беше спечелена, въпреки че организацията не отговаря на условието да има опит в такава дейност, изразяващ се чрез преброяване на такъв биологичен вид за последните няколко години. Факт е обаче, че в България за пръв път се прави такава поръчка т.е. такова преброяване и съответно няма как българска организация да има такъв опит.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини