От х:

Днес в x:

ГЕРБ купили бронирани коли за Борисов и Цветанов. Преглед на печата

24 часа: Взеха пищова на Цветанов, но няма криминална регистрация

Служители на служба КОС са иззели личното оръжие на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, съобщи МВР.

Той е предал доброволно пистолета си, когато полицаите го посетили в централата на ГЕРБ преди обяд, разказаха запознати.

Според закона за МВР на всички обвиняеми трябва да се изземе личното оръжие, а Цветанов е обвиняем от 12 юни за това, че не е упражнил контрол върху 4-ма служители на СДОТО.

Ексминистърът няма криминална регистрация, потвърдиха от МВР изнесеното от "24 часа" вчера. Той е отказал да му се направи регистрация в СДВР в понеделник, защото наредбата, уреждаща процедурата, противоречала на конституцията, европейската конвенция за правата на човека и на НПК, твърди "Правен свят".

24 часа: Гавриил или Галактион - временен владика, епископ Наум може да е титуляр на поста

Ловчанският митрополит Гавриил или Старозагорският Галактион ще изпълнява временно поста на Варненски митрополит. Това ще реши днес Светият синод. Владици се събират в 10 ч на заседание, за да назначат наместник на овдовелия престол, който канонично да ръководи делата на епархията и да организира изборите за Варненски митрополит.

Вариантите за избор не са много, твърдят запознати. Те разказват, че Силистренският митрополит Амвросий е болен, Сливенският Йоаникий няма да иска да е наместник. Ако сложат Пловдивския Николай, би било кощунство с паметта на дядо Кирил, с когото бяха в конфликт още преди избора за патриарх.

Търновският Григорий е определен за наместник на голямата Западноевропейска епархия. Остава Ловчанският Гавриил, тъй като по устава на БПЦ трябва наместник да бъде митрополитът от най-близката епархия. Пред близки до синода и Галактион е казал, че би поел поста до избора на титуляр.

Труд: ГЕРБ купили бронирани коли за Борисов и Цветанов

Две бронирани лимузини "Ауди А8" си е купила партия ГЕРБ директно от представителство на марката автомобили в Майнц, Германия. Колите са за лидера Бойко Борисов и вицето му Цветан Цветанов, потвърдиха партийци пред "Труд".

Датата на покупка е 27 май, а в публичния регистър на партията пише, че стойността на колите е съответно 202 206 и 166 596, но не е уточнена валута - евро или лева. Според източници на "Труд" става дума за лева, въпреки че покупката е от Германия. Ако се съди по цената, колите не са нови, защото базовият модел върви 138 000 евро, според сайта на магазина, откъдето са купени. Освен това са от по-стария модел. Цената би скочила доста отгоре, ако колите са бронирани. Спецове в областта казаха за "Труд", че са. Партийци не отрекоха.

Труд: Конституционният съд: Парламентарните избори са законни

Конституционният съд (КС) призна изборите за законни и отхвърли искането на ГЕРБ за касирането им.

"Труд" научи, че решението е взето с 11 на 1 гласа, като особено мнение е имал единствено Благовест Пунев. Основният аргумент на съдията да гласува „против" бил, че с колегите му не са се разровили достатъчно в случая с бюлетините в Костинброд.

Мотивите, с които КС отказва касирането на изборите засега не се оповестяват официално, тъй като са част от решението, а имало още редакционна работа по него. Освен това няколко членове на съда искали да напишат становища по детайли от него, с които не са съгласни, без да възразяват срещу крайния резултат.

Стандарт: Мъртва хватка за дядо Кирил

Мъртва хватка отне живота на дядо Кирил. Варненският митрополит бе намерен удавен вчера сутринта на любимия си плаж в местността Траката. Там той редовно се гмурка за миди. Новината ужаси варненци и роди куп слухове - от инфаркт, през убийство до Божие наказание. Няма следи от насилствена смърт, обявиха медиците след аутопсията. Те отрекоха и хипотезата за инфаркт. По две версии спорят морските вълци. Според едните дядо Кирил е бил отнесен от мъртво вълнение. "Мъртвакът" идва през август, но понякога подранява. Местни рибари пък са убедени, че владиката е станал жертва на опасно въздушно течение, което се върти в спокойния на пръв поглед залив. То предизвиква обратна тяга, натиска плувеца към водата и не му позволява да си поеме дъх. Течението убиец се появило, откакто преди 30-40 г. построили стена от бетон, отделяща резиденция "Евксиноград" от плажа на Траката.

Стандарт: Рейсовете заобикалят магистрала "Тракия"

Автобусите с летовници ще заобикалят последната отсечка от магистрала "Тракия, която се открива в понеделник. Превозвачите обясняват решението си с липсата на бензиностанции и крайпътни заведения. Затова рейсовете ще продължат да се движат по стария път през Нова Загора и Петолъчката - поне до края на октомври.

Монитор: Плевнелиев пръснал 14 бона за музеи и цветя

Близо 14 000 лева е пръснал президентът Росен Плевнелиев за билети за музеи, цветя и венци през миналата година. Общо парите за представителни нужди на президента пък са достигнали почти 100 000 лв., показва справка на „Дондуков" 2. От тях най-много са отишли за посрещане на гости и различни срещи на Плевнелиев - над 32 000 лв. С тези пари са плащани както нощувките на поканените от президента чужди държавни лидери, така и за работни закуски, обеди и вечери. Още 27 000 лв. пък били похарчени за подаръците, които държавният глава поднася на срещите си у нас и зад граница. Плевнелиев подарява най-често реплики на елементи от различни съкровища и албуми с културно и историческо наследство на България. Той обаче е поднасял и по-странни подаръци като керамична патица например.

Сега: ДПС получи пълен контрол върху парите за водния сектор

ДПС получава пълен контрол върху милиардите от еврофондовете за водния сектор - освен чрез министерството на екологията и чрез новото Министерство на инвестиционното проектиране (МИП). То бе създадено заради ДПС и ще изготвя проектите за обекти с национално значение на стойност над 10 млн. лв. Става дума за обекти, определени като национално важни с изрично решение на Министерския съвет - например пречиствателни станции, ВиК мрежата и друга водна инфраструктура. Магистралите, жп инфраструктурата и други обекти, които са определени "с национално значение" по силата на закон като Южен поток например, ще си останат в правомощията на Министерството на регионалното развитие (МРР). Започнатите вече инфраструктурни строежи и такива, които засягат повече от една област, също остават в регионалното ведомство. Засега не е ясно дали разделението няма да доведе до проблеми с усвояването на еврофондовете.

Дума: Вдигат изкупната цена на въглищата

Изкупната цена на въглищата ще бъде увеличена в периода септември-декември т.г. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев вчера. Той обясни, че в продължение на три години цената не само не е увеличавана, а даже е била намалявана, а на въглищата от "Мини Марица-изток" тя е изкуствено занижена и предприятието работи на загуба.

ДУМА припомня, че "Подкрепа" и КНСБ още през март предупредиха, че въгледобивът е пред фалит. Синдикатите дори заплашиха с миньорски протест, ако цената на въглищата от "Мини Марица-изток" не бъде увеличена.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини