От х:

Днес в x:

ГЕРБ поиска официално 3% бариера за изборите

Малко след края на днешното пленарно заседание, бившият председател на НС Цецка Цачева заедно с двама депутати от ГЕРБ се появиха в парламента и внесоха предложенията на партията си за промени в Изборния кодекс.

Според Цачева, ако предложенията им бъдат приети, то ще се осигури по-широка представителност на българските граждани в парламента и той ще стане легитимен.

Смесена избирателна система, 31 мажоритарно избрани депутати и преференциални листи от 5% за останалите 209 места в НС са залегнали в предложенията на ГЕРБ.

Независимите народни представители да имат облекчени условия за записване на изборите предлагат още от ГЕРБ, като искат необходимите за регистрация подписи да са не повече от 1% от общия брой на възможните гласове в даден избирателен район, но не по-малко от 1000 подписа.

Таксата за участие трябва да е символична - в размер от 100 лева, отсече Цачева.

Герберите не предлагат въвеждане на машинно гласуване, защото така не би бил възможен мажоритарния вот, но подкрепят идеята за електронен вот от 2014 г., за да има време да се изготви системата.

Предвижда се засилване контролните функции на ЦИК, както и изчистване на изборните списъци от "мъртви души". От ГЕРБ искат и прагът за влизане в НС да падне от 4 на 3%. Припомняме, на последните парламентарни избори в границата между 3 и 4 процента останаха НФСБ и партията на Меглена Кунева.

Цачева обясни, че е желателно при национални избори книжата и бюлетините да се печатат в печатницата на БНБ, за да се намали максимално риска от манипулации.

Стана ясно, че в понеделник - между двете четения на Закона за политическите партии ГЕРБ ще внесат искане парламентарно непредставените партии също да получават субсидии.

Според Цачева това е важно да се направи, за да не се отнема равния шанс на по-малките партии спрямо управляващите в момента.

Експарламентарната шефка повтори тезата на други партии, че законопроектът за премахване на субсидиите за партии, получили под 4% на изборите, е внесен от Волен Сидеров и според нея това е цената, която БСП и ДПС е трябвало да платят, за да се съгласи Атака да осигури живот на парламента.

От гледна точка на ГЕРБ поведението на Сидеров е възмутително, оповести Цачева и допълни, че наследникът й Михаил Миков е неспособен да упражни контрол върху поведението на лидера на атакистите. Тя изрази надеждата си прокуратурата, която по думите й е доста активна напоследък, да се самосезира за поведението на Сидеров и група негови депутати и да предприеме действия срещу тях.

Цачева отрече всякакви възможности за разцепление в ГЕРБ и за вътрешни проблеми и противоречия. Тя допълни, че партията й подкрепя протестиращите, но по никакъв начин не ги "спонсорира", защото това би било невъзможно за която и да е партия.

Оказа се, че веднага след внасянето на предложенията за промени в Изборния кодекс Цачева отива в Конституционния съд, за да внесе искане за оповестяване на несъвместимост и прекратяване на депутатския мандат на Иван Иванов от БСП, който беше назначен, а в последствие и уволнен от поста заместник-министър на вътрешните работи в рамките на два часа.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини