От х:

Днес в x:

Симеоновград реанимира болницата си с вносни лекари

Болницата в Симеоновград сега изглежда така

Община Симеоновград се опитва да рестартира поне част от функциите на закритата си още от 2010-та година болница в града. В действителност общинската болница не е подавала отчети за дейност от средата на 2007-ма година, а регистрацията и е отпаднала окончателно 3 години по-късно, уточниха от Регионалната здравна инспекция в Хасково. 

„На практика, от тогава в Симеоновград няма здравеопазване“ тъжно коментира кметът на общината Пейчо Стайков. Преди няколко месеца било взето решение да се извърши ремонт и освежаване на няколко крила в болницата. Целите били няколко. От една страна заведението да стане нещо като Медицински център, където да преглеждат както джипита, така и специалисти. Сега имало 7-8 кабинета из огромната сграда. Те трябва да се съберат на един етаж, а другите два да бъдат консервирани. Що се отнася до специалистите - те ще дойдат от съседната болница в Гълъбово. Шефът на болницата от Старозагорско д-р Грозев обещал да прави изнесени прегледи в Симеоновград поне веднъж седмично. 

Изборът на Гълъбово за партньор не е случаен. Много симеоновградчани работели и без това в тамошните рудници и ТЕЦ и ползвали услугите на гълъбовските лекари. По новонаправения път до Гълъбово се стигало за само 10 минути, а до Хасково за цели 30. 

В ябълката на раздора пред добрите намерения обаче може да се превърне финансирането на ремонта. По първоначални намерения той трябваше да глътне 10-15 хиляди лева. Оказало се, че ще е в пъти повече. Мнозина съветници от града на Марица така и не разбират, защо трябва да се трошат общински пари в заведение, разпродавано от съдия изпълнител. Кметът Стайков се опитва да потуши зреещия конфликт, като обявил, че частни спонсори ще дадат още средства. Даже имало готова фирма, която да поеме оставащата стойност на ремонта.

Г.Христов

Масивната 3-етажна сграда е оставена на милостта на времето
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини