От х:

Днес в x:

Световен ден на здравето

Днес честваме Световният ден на здравето. Той се отбелязва отккато е създадена Световната здравна организация (СЗО) през 1948 година.

Всяка година празникът има свое мото. През тази година то е:  „Контролирай кръвното си налягане!”, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

СЗО отчита, че в началото на 21 век хипертонията се е превърнала в глобален проблем за общественото здраве и в тази връзка организацията разработи през 2013 година глобален документ във връзка с високото кръвно налягане. В документа се подчертава ангажимента на правителствата, здравните работници, гражданското общество и частния сектор да обединят усилия за намаляване на високото кръвно налягане и негативното му въздействие върху здравето на пациентите.

През 2008 година 40% от хората над 25 години в световен мащаб са страдали от високо кръвно налягане. Високото кръвно налягане е наричано „тихият убиец”, тъй като причинява сърдечно-съдови проблеми, инсулти и заболявания на бъбреците.  Често хората не са наясно дали имат високо кръвно налягане, защото то няма видими симптоми. Затова Министерството на здравеопазването препоръчва да правим профилактични прегледи.

За да се намали рискът от високо кръвно налягане, специалистите препоръчват да се консумира умерено сол, да спортуваме по-редовно, да не се пуши и да не се злоупотребява с алкохол.

Нормалното кръвно налягане при възрастните хора е 120 на 80. Стойност 140 на 90 се счита за висока.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини