От х:

Днес в x:

Катастрофално застрашени ли сме от астероиди?

Падналият наскоро метеорит в Челябинск накара учените и светът като цяло да се замислят за пореден път за опасността от сблъсък на Земята с астероид. Вселената за пореден път ни доказа, е сме слаби, беззащитни, до голяма степен, и напълно зависими от нея. Въпреки това от Националното управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство на САЩ излязоха със смело становище.

Според учените в близките няколкостотин години Земята не е застрашена от катастрофално по мащаби стълкновение с астероид.

Това заключение беше представено лично от директора на организацията – Чарлз Болдън, по време на специално обсъждане, в което участие взеха представители на науката, космоса и технологиите.

„NASA счита за малко вероятно в близките няколкостотин години светът да се сблъска с глобални катастрофални последствия, подобни на тези, довели до изчезването на динозаврите. Ние постигаме забележителен прогрес в извършването на оценка на опасността, която представляват за нашата планета малки по размери обекти, способни да доведат до катастрофа от регионален характер“, смело заявява Болдън.

Все пак ученият признава, че обекти, подобни на челябинския метеорит, винаги е било и ще бъде трудно да бъдат откривани.

По тази причина няма как хората да бъдат отрано предупреждавани за предстоящ сблъсък от подобен род, пояснява ученият.

Припомняме, че от началото на годината до този момент покрай Земята прелетяха няколко астероида, последният от които ни подмина преди по-малко от две седмици. Обектът 2013 ET беше с диаметър 140 метра, с което превишава осемкратно размерите на метеорита, паднал в Челябинск. Ако беше паднал на земната повърхност, той щеше да унищожи цял град, коментираха тогава учените.

В средата на февруари Земята се размина с още едно космическо тяло с диаметър 45 метра. То премина на 27 700 километра от нашата планета. Нарастването на броя преминаващи покрай нас астероиди е забележимо, а учените се затрудняват да назоват причините за появата на такова количество космически обекти в опасна близост до нас.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини