От х:

Днес в x:

Внимание роми !

Значителна част от ромите перат на ръка в двора, което едва ли допринася за хигиената

Проект обръщащ внимание на ромите върху тяхното здраве стартира днес в „пъстрите“ квартали на Димитровград Вулкан, Изток 1 и Изток 2. Характерните проблеми на жителите там са познати за етноса - нисък здравен статус, ниска полова култура, ниско ниво на хигиена и висока раждаемост. В рамките на проекта „Рома Алерт“ , коренното население трябва да се запознае с достъпа до българското здравеопазване и възможностите, които предлага то. 

Проектът е на стойност около 160 хиляди евро и се финансира със средства по Оперативна програма за Европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007 – 2013 г. Това е второто мероприятие по този проект. Преди около месец, 100 жители на кварталите бяха безплатно ваксинирани с първа и втора игла срещу Хепатит А и Хепатит Б. Тази болест е оценена като най-високорискова за възникване на епидемия там. По проучване по същия проект, 55 % от ромите в Димитровград не си мият ръцете преди хранене. Не напразно Хепатит А е наречен „болест на мръсните ръце“. 

В българският имунизационен календар ваксината срещу Хепатит Б е безплатна, но срещу Хепатит А е препоръчителна и струва между 30 и 40 лв. 

В рамките на следващите няколко дни, ще се разяснява и нуждата от семейно планиране. Традицията на етноса е девойките да раждат още в тинейджърска възраст, а липсата на лекарско наблюдение на бременността е удвоило процентът на недоносените и болни деца в последните години. Статистиката е на отделението по микропедиатрия към МБАЛ Хасково. 

Затова, в рамките на обучението са предвидени и гинекологични прегледи на 50 ромки. Паралелно с това ще бъдат прегледани и изследвани и 50 деца. Организатор на обучението е Регионална Здравна Инспекция- Хасково, която е и партньор по проекта.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини