От х:

Днес в x:

Стоичков изритан от кмет в квартира без ток и вода

Хижата до гребната база, където навремето бил заточен Стоичков, разказва домакина Добри Стоев/дясно/

Камата на българския футбол Христо Стоичков няколко месеца е живял като хъш в Харманли по време на престоя си в местния футболен „Хеброс“.

Бъдещият най-добър български футболист на всички времена е бил натирен от тогавашният кмет на Харманли в малка къщичка край гребната база, в която нямало дори осветление и течаща вода, разказва дългогодишният домакин на харманлийска община Добри Стоев.

Човекът, който от 37 години е живата памет на местното самоуправление, разказа малко известния факт от биографията на „модерния ляв“, при представянето на възстановения въжен мост над канала. Той ще бъде открит официално за националният празник на България 3-ти март.

Старият въжен мост бе отнесен от февруарският потоп миналата година и бе изграден наново със 166 хиляди лева, отпуснати от Междуведомствената комисия по бедствия аварии и катастрофи към МС. За старите харманлийци, мостът се знае като пътя към „вилата“ на Стоичков.

Китната сега бялата къщурка съвсем не е изглеждала така през 1982-ра година, когато Стоичков играе в Харманли. Хижата била страшно занемарена.  Отначало Стоичков живял в хубав апартамент в центъра на града на Белоногата, но се скарал/ нищо изненадващо/ с тогавашния кмет на града, който го натирил в гората. По- късно Ицо живял известно време при своя ментор бат Донко Трендафилов. Така и не стана кристално ясно, кой кмет на Харманли е имал високата чест да изрита бъдещата легенда. През 1982-ра година Харманли има двама кметове. Ангел Стоев е управлявал от 1980 до 82-ра, сменен от заместника си Евтим Николов, който е градоначалник до 90-та година. Бай Добри Стоев така и не можа да си спомни.

Престоят на Стоичков в Харманли е трамплин към големия футбол. След като бива изгонен от пловдивския "Марица" като безперспективен !? той отива в "Хеброс", където за 32 мача вкарва 14 гола. Следва трансфер в ЦСКА, а останалото, както се казва, е история.

Г.Христов

Към нея води възстановеният въжен мост, който в неделя ще бъде тържествено открит
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини