От х:

Днес в x:

Добрев иска по-чести проверки на ЕРП-тата

Промени в закона за обществените поръчки относно частта му затова всички дейности вече да са задължени и да минават през обществена поръчка ще иска министърът на туризма и енергетиката Делян Добрев.

Исканите от него промени са заради факта, че ЧЕЗ не е провеждало обществени поръчки за повече от 72 млн. лв. за услуги и доставки за една година. Според "Доклад за ЧЕЗ с тревожни констатации", 83 % от външните услуги на ЧЕЗ са преминали без процедура за обществена поръчка. Същото се отнася и за 92 % от доставките, посочи Добрев.

Той обаче уточни, че това не е реално нарушение, защото фактът е възможен благодарение на закона и от ЧЕЗ просто са се възползвали от вратичките на законодателя.

Добрев ще настоява и за по-чести проверки не само на ЕРП-тата, но и на всички държавни дружества в енергетиката, като те трябва да са поне веднъж годишно. До момента ДКЕВР има правото да прави един единствен одит на 4-5 години.

Делян Добрев каза, че относно нарушенията, свързани с плащането на тока, които през последните дни вдигнаха на бунт цялата страна, ще решават съдебните органи. Те ще трябва да преценят дали реално нарушение е това защо енергийните компании са издавали фактури за 40, а не за 30 дни, например и защо съответно хората са плащали ток за 1,5 месеца, а не за 1 месец. Ако това се докаже категорично е нарушение на закона, обяви министърът. Той посочи още и констатации от Комисията за защита на потребителите, която се е самосезирала заради проблема с фактурите за ток в началото на седмицата и вече е извършила проверка. Според констатация на комисията има нарушения, свързани с "неравноправни клаузи в общите условия на договорите, които ЕРП-та са сключвали с нас".

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини