От х:

Днес в x:

Експертиза: Ниското напрежение надува сметките за ток

Досега знаехме, че от ниското напрежение на тока гърмят телевизори и компютри, излизат от строя перални и други електроуреди. Но около високите сметки за тока се разбра и че напрежението бърка директно в джоба ни.

Не само по-дългият отчетен период и по-високата цена на тока от 1 юли 2012 г., но и ниското напрежение са причина за ненормалните сметки за ток.

Това обяви министър Делян Добрев след срещата си с ЕРП-тата в неделя, провокирана от протестите на недоволни граждани из цялата страна.

Според министъра

в по-малките населени места се подава ниско напрежение, като в някои селища в страната то е едва 160 волта вместо стандартните 220 волта.

Експертите от МИЕТ са категорични, че ниското напрежение надува сметките за ток, позова се на ексепертизата им Делян Добрев.

Ниското напрежение е една причините за по-високите сметки за ток и според и. д. председател на енергийния регулатор ДКЕВР Александър Роков.

Причината (за високите сметки - бел.ред.) е и на някои места ниското напрежение на мрежата, тоест напрежението в мрежата води до по-голяма консумация и от там до по-висока сметка, каза вчера Роков по БНТ.

Затова според министър Добрев трябва да има ясно определен и регламентиран срок, в който ЕРП-та да направят необходимите инвестиции, така че малките населени места да получават ток с нормално напрежение.

Проблеми с ниското напрежение освен в районите на ЧЕЗ, има масово и в Източна и Североизточна България тоест на териториите на ЕнергоПро.

Заради ниско напрежение в селища от Североизточна България гърмяха и телевизори, но ниското напрежение в селищата в Русенско и Разградско е масово, твърдят местни жители. Проблемите с ниското напрежение са сериозни и в много от районите край морето заради застрояването.

Въпреки че електроразпределителното дружество ЕнергоПро си прибира парите, не прави инвестиции за нормализиране на напрежението в крайните квартали и вилните зони, оплакват се хора от Варненско.

Даже в столицата обаче има квартали с ниско напрежение. Има случаи, в които не можем да изпържим едно яйце като хората, оплакват се жители на Овча купел -1.

Само 193 вместо 220 волта измерил например софиянец в дома си, който изпрати снимка на бТв тази сутрин.

От ръководството на ЧЕЗ пък свече заявиха, че разработват проект за стандартизиране на напрежението, което веднага щяло да се отрази на сметките на жителите в Югозападна България.

Въпреки тази заявка

от ЧЕЗ отричат, че при по-ниско напрежение електромерите навъртат по-голяма сметка.

По време на пиковото натоварване на електрическата мрежа по празниците е нормално напрежението да спада, това обясни по бТВ директорът "Обслужване на клиенти" на ЧЕЗ Димчо Станев. Според него това не било нарушение, тъй като по стандарт напрежението може да е между 210 и 230 волта.

Според граждани обаче

при такива условия електроуредите работят по-дълго и така се отчита по-голяма консумация.

Експертите са на същото мнение.

Българин, който живее в Германия, обясни, че там,

ако дружествата не успяват да подадат напрежение от 220 волта в мрежата, сметката за въпросния период, в който е имало подобни аномалии, не се плаща.

Източник: bnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини