От х:

Днес в x:

Ток и ужас. Високо напрежение в 15 града. Преглед на печата

24 часа: Обсъждат грипна ваканция

Актуалният брой на болните от грип днес ще покаже къде ще излязат в принудителна ваканция. 6 основни и средни училища затвориха миналата седмица заради опразнени класни стаи, но 4 области вече са на ръба на епидемия. Вирусът поваля най-много деца до 14 г., които не са се "срещали" досега с щамовете. Всеки втори болен е в тази възрастова група. Училищата ще преброят отсъстващите и ако са повече от 30 на сто, здравните власти ще им препоръчат прекратяване на занятията.

Заради неравномерното разпределение на болните по области и квартали едва ли ще се обявяват веднага ваканции по градове. Такова решение взема министърът. По прогноза на епидемиолозите тази седмица на много места ще бъде достигнат пик.

 

24 часа: Бразилия избра румънец пред Гълъбин Боевски

Румънецът Драгуш Дору Станица се завръща начело на бразилския национален отбор по вдигане на тежести и ще го готви за олимпиадата в Рио де Жанейро, твърди изданието Ahe!. Това било окончателното решение на президента на федерацията Енрике Монтейро.

Станица бе уволнен след изключително слабите резултати на игрите в Лондон. Тогава се роди и идеята да бъде използван Гълъбин Боевски за наставник, докато излежава присъдата си за трафик на наркотици в Сао Паулу. Започнаха и совалки с международната федерация, както "24 часа" единствен писа.

 

Труд: Киро Японеца: Отгледах човека, който иска да ме убие!

"Аз го отгледах от малък, хляб му дадох в ръцете... А той иска да ме убие!"

Така възкликнал ромският бос Кирил Киров-Японеца пред свои близки секунди след като разбрал, че неговият племенник е уличен в подготовка за убийството му.

В петък барети от отряда за борба с тероризма щурмуваха в квартал "Факултета" дома на 37-годишния Георги Петров, който е син на сестрата на Японеца. Заедно с него бе задържан и охранителят му. Антимафиоти от ГДБОП съобщиха, че двамата имали планове да ликвидират Киров. При арестите им бяха открити пистолет "Берета" с изтрити номера, заглушител, газов пистолет и въздушна пушка. Намерени били и везна със следи от наркотик, както и малки количества марихуана, хероин и кокаин.

 

Труд: Ток и ужас. Високо напрежение в 15 града

Снежни топки по министър, домати по Народното събрание, запалени коли в Пловдив, сблъсъци с полицията във Варна и възгласи "Рекет!" - така хиляди българи в 15 града на страната протестираха вчера срещу надути сметки за ток.

Негодуванието бе срещу тримата доставчици ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про". В София редица столичани излязоха, за да кажат "не" и на високите сметки на "Топлофикация - София". Някои дори бяха закачили на гърба на якетата си надписи "Крепостен роб на "Топлофикация".

Министърът слезе, но в този момент към него полетяха снежни топки.

 

Стандарт: Бушоните ни изгърмяха

Бушонът на народа даде на късо. Хиляди българи в цялата страна излязоха на протест срещу високите сметки за ток. На някои места се стигна до ексцесии и арести. Във Вaрна сградата на Енерго-Про бе бомбардирана с яйца, камъни и кофички за мляко. Два автомобила на EVN бяха запалени в Пловдив от маскирани. В Благоевград заплашиха да затворят пътя за Гърция. Министърът на икономиката Делян Добрев отнесе няколко снежни топки, когато се опита да разговаря с протестиращите в София. Шефовете на енергийните дружества спешно бяха привикани на среща от Добрев и вицепремиера Симеон Дянков. След нея от компаниите обещаха да предлагат на хората разсрочено плащане на тока. Спешно ще бъде решен и проблемът с ниското напрежение в някои места, което също надува сметките.

Стандарт: Совалки на Цветанов между Израел и Иран

Вицепремиерът Цветан Цветанов ще пътува до Израел през март, научи "Стандарт" от правителствени източници. В МВР все още не подготвят официално посещението на вътрешния министър. Причината е, че то е било подготвено още през ноември миналата година. "Във визитата няма никаква извънредност - ще бъде осъществена отложената от ноември", обясниха дипломатически източници. В края на м.г. имаше подготвено посещение на МВР шефа, което пропадна заради удължения му престой в САЩ. След това Цветанов имаше наситена програма - в Лондон, Съвет на министрите в Брюксел и затова пътуването до Израел бе отложено. Вместо него тогава в началото на годината за Тел Авив замина главният секретар на МВР Калин Георгиев. "Визитата най-вероятно ще осъществя след месец-два", каза тогава МВР шефът. По време на срещите си в Израел се очаква вътрешният министър да запознае партньорите в разследването за атентата в "Сарафово" с новите, данните с които разполагат службите ни. Днес Цветанов има среща с посланика на Иран Голамреза Багери-Могадам, преди да приключи мисията му в България, съобщи МВР шефът в Търговище вчера. Посланикът ще отпътува за родината си в четвъртък.

Монитор: Плащаме разсрочено високите сметки за ток

Високите сметки за ток ще могат да се плащат разсрочено. Това стана ясно след срещата на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев с шефове на електроразпределителните дружества. Тя бе по повод на протестите на абонати на енергото в 15 града в страната. Забавено отчитане на електромерите е една от причините за увеличените сметки. По време на коледните и новогодишните празници повечето от инкасаторите са били в отпуск и така се е удължил периодът за отчитане. Вместо сметките да са на 28 дни, има случаи, където сумите са фактурирани за 40 дни, обясни Добрев.

Преса: Виновни за сметките са студът и отпуските на инкасаторите

Имахме среща с министър Симеон Дянков с представителите на 3-те ЕРП-та заради протеста на хората за по-високите от обичайното сметки, заяви днес на брифинг министърът на икономиката Делян Добрев.

Има 3 основни причини, поради които сметките са по-високи - отчетният период през декември месец е бил по-дълъг, отколкото предишния отчетен период през изминалата година по същото време. Нормалният период е между 28-30 дни, а тази година заради многото на брой празници е бил 33-40 дни за различните дружества и различните абонати.

Втората причина са повечето почивни дни и на трето място - средните температури за периода са по-ниски-около минус 1 градус. Към всичко това се добавя увеличаването на цената на тока в средата на 2012 г., посочи Добрев.

 

Сега: Протести срещу високите сметки за ток и парно заляха страната

Протестите срещу високите и неясни сметки за ток и парно добиха революционни размери. Хиляди хора в цялата страна демонстрираха в София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Благоевград и др. Викове "Мафия", "Оставка" и демонстративното изгаряне на сметки белязаха навсякъде протестите.

Министър Делян Добрев бе атакуван със снежни топки в София. В Пловдив бяха подпалени коли на енергото. Във Варна бяха окупирани кръстовища и се стигна до сблъсък с полицията.

В късния следобед министър Добрев свика на спешна среща ръководствата на трите енергоразпределителни предприятия (ЕРП) - "ЧЕЗ България", EVN и "Енерго-Про". На срещата дойде и финансовият министър Симеон Дянков. Добрев отново повтори своите обяснения за по-високите сметки през декември: ниските температури, повечето почивни дни, по-дългия период на отчитане и т.н. ЕРП-тата пък призоваха гражданите да се оплакват, ако преценят, и да разсрочват сметките си.

 

ДумаИ Мария Статулова напусна Сатирата

След като от Сатиричния театър си тръгнаха Филип Трифонов и Павел Поппандов, стана ясно, че и Мария Статулова напусна трупата, ръководена от Калин Сърменов. Директорът на Сатирата обясни, че те играели твърде рядко, но вземали над 800 лв. Затова в началото на януари заплатите на част от звездите били намалени с аргумента "недостатъчна заетост". Защитавам интересите на театъра, твърди Сърменов.

"Няма да играя вече там. Махнати са представленията, в които участвах. Когато има различия в мисленето, настъпва раздяла", коментира постъпката си Мария Статулова.

Филип Трифонов вече е на щат в Народния театър. Павел Поппандов се оттегли публично на 3 февруари, когато в края на представлението "Детектор на лъжата" емоционално обяви, че се разделя със Сатирата.

"Тръгвам си, защото новите шефове на театъра прецениха, че мястото ми не е тук. Огорчен съм. Освен всичко, ме боли за колегите и за годините, в които бяхме заедно. Все пак искам да кажа само едно: "Довиждане и до нови срещи", бе откровен 66-годишният актьор, който си подаде документите и се пенсионира. Павката от "Оркестър без име" уточни обаче, че не би играл в "Детектор на лъжата" на хонорар: "Така са поставени нещата, че, ако човек остане да работи там, е безсмислено. Омерзен съм!"

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини