От х:

Днес в x:

Ученически синдикат иска да избира директори и прави учебна програма

Учредяването на ученическия съвет

Нещо като ученически синдикат бе учреден в София през последният уикенд. В така наречения „Съюз на учениците в България“ съучредители бяха трима гимназисти от Хасково и Димитровград. Съответно длъжността регионален координатор за Хасково се поема от Дани Стоянова от хасковската Езикова, Владимир Славов от димитровградската Езикова и Ивана Иванова от Гимназията по туризъм, бившия ТОХ. Целите на организацията са да подпомогне правната регулация в образованието, взаимоотношенията между ученици и учители и ролята на родителите в учебния процес. „Съюза на учениците“ ще иска глас в педагогическите съвети на училищата, да има думата при избора на директори, назначаването на учители и съставянето на учебна програма .Оргaнизацията се учредила с помощта на Съюза на българските учители към КНСБ.

Нуждата от организацията била належаща, защото България била единствената страна на Балканския полуостров, в която досега нямало действаща ученическа структура, става ясно от програмното слово на председателят Адриан Кирилов. Лидерът на „Съюза на учениците“ в България е студент. По политология.

В учредяването са участвали представители на училища от 17 региона в България, съобщава в мейл Даниела Стоянова, която обичайно осведомява медиите за активността на хасковския Младежки Център.

Г.Христов

Учениците искат глас при изборът на директори и учители
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини