От х:

Днес в x:

„Оле“ за Езиковата през март

Хасковската Езикова ще бъде домакин на националния кръг на олимпиадата по испански език, който ще се проведе на 22-23-ти март. Гимназията за пръв път ще домакинства на форум от подобно ниво, в относително най-младият език изучаван в училищната система на България. В Хасково испанският бе въведен през 2009-та година. Въпреки кратката си история обаче, испанския набра страхотна популярност сред учениците, като дори в момента на випуск има по две паралелки. При това в едната, езикът на Сервантес е първи чужд език. Привилегия загубена от френският например. 

Преди да стигнат до финалното Оле, децата ще мерят знания в училищен кръг, а после в регионален, който покрива няколко области. Накрая работите се изпращат в София, където до националния кръг се допускат само най-добрите, без да се спазва някакъв квотен принцип по области. 

Досега „сеньорите“ на Езиковата нямаха състезателните успехи на своите колеги от другите езици, но всички се надяват сега да е дългоочаквания първи път. 

Олимпиадата по испански ще бъде една от само двете национални олимпиади, които ще са в Хасково през годината. Другата е по счетоводство, по същото време, а домакин ще бъде ФСГ „Атанас Буров“. В Хасково ще са и два регионални кръга- на олимпиадата по транспорт /Автото/ и строителство/Дървото/.

Г.Христов

В Езиковата са овладели тънкостите на фламенкото, остава да покажат същото и в граматиката

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини