От х:

Днес в x:

19 °C

Прокуратурата прекрати проверката за фалшивата диплома на Иво Димов

Софийската районна прокуратура е прекратила проверката срещу бившия депутат от ГЕРБ Иво Димов, сега кмет на Димитровград, за представяне на фалшива диплома за висше образование. Мотивът за прекратяване на проверката е, че никой в парламента не се е сетил как копие от дипломата е попаднало в НС, съобщи Mediapool като се позова на говорителя на СРП Руси Алексиев.

Историята с фалшивата диплома излезе наяве, след като бившият кмет на Димитровград Стефан Димитров заяви в края на март 2012 г., че в кметството работят "нови калинки". Димитров поиска новият градоначалник и неговите заместници да си покажат дипломите за висше образование.

В. "168 часа" публикува журналистическо разследване по тази тема, а прокуратурата се сезира по публикацията. В материала се казва, че Иво Димов свикал пресконференция, на която показал на журналистите дипломата си и уточнил, че е бакалавър по маркетинг от Пловдивския университет. Похвалил се още, че успехът му бил "Много добър 5".

Първоначално проверката започна в районната прокуратура в Димитровград. Обвинителите установяват, че университетът в Пловдив не е издавал такава диплома. Материалите обаче се пращат на Софийската районна прокуратура по компетентност, защото в деловодството на парламента е намерено копие на дипломата на Димов.

Разследването в столицата обаче удря на камък, защото никой в Народното събрание не успял да си спомни как намереното копие е попаднало там и кой от чиновниците го е приел. Освен това прокуратурата не успява да открие и оригинала, няма и заверено копие на дипломата. Самият Иво Димов пък отрекъл при разпит в СРП да е представял фалшива диплома в парламента, както и да си е изкарвал такава. Пред прокурора в Димитровград пък, попитан защо е показвал документ за завършено висше образование пред журналисти, Иво Димов обяснил, че се е пошегувал.

СРП изтъква и друг мотив за прекратяване на проверката – Димов не е заемал постове, които изискват висше образование (за кмет няма такова изискване). "В Народното събрание ксерокопието е било приложено към анкетна карта с чисто информационен характер. В този случай използването на подобен фалшив документ би било укоримо от политически и морален характер, би могло да ангажира политическата сила, която човекът представлява, но не е състав на престъпление", коментира прокурор Руси Алексиев пред Mediapool.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини