От х:

Днес в x:

Без европари за саниране при неплатено парно

Българите няма да получават европари за саниране на блоковете, ако имат неплатени сметки за парно. Това предвижда подготвеният от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма проект за Национална програма за стабилизиране и развитие на топлофикационния сектор. Ако тя бъде приета в този вид, блоковете с некоректни платци към "Топлофикация" ще бъдат отрязани от възможността да получават пари от Европа за саниране, предаде Стандарт нюз.

В документа обаче не се споменава колко борчлии трябва да има една сграда, за да попадне под удара на тези мерки.

В същото време обаче програмата предлага на блокове с определен брой нередовни платци (например 50 или 75%) парното да бъде спирано директно. За абонат, който не си плаща редовно сметките за топло, пък се предлага да не получават някои административни услуги, предоставяни от държавни и общински институции. Подобни мерки успешно работят в някои европейски държави като Швейцария, пише в документа.

За повишаване на събираемостта и доверието към топлофикациите програмата предлага въвеждането на задължително монтиране на топломери с дистанционно отчитане. Така сметките ще станат реални и всеки месец ще се плаща за истинското количество потребена енергия, а не на базата на прогнози.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини