От х:

Днес в x:

Доброто проспа и 2012-а. За какво служи бариерата на МВР?

Тази бариера до МВР вече я има само на снимка

Доброто проспа поредната българска година – 2012-а. Ако човек обърне поглед назад към изминалите 12 месеца, се открояват две събития, и двете злокобни – наводнението в хасковско и земетресението в Перник. Значимо добро не се забелязва.

Но пък от друга страна, ние, българите сме свикнали. Дори имаме поговорка, която едва ли има аналог в световния фолклор, освен може би в някои руски фразеологизми. Тя гласи: „Ела зло, че без теб по-зло”.

Както казва колегата Тони Филипов, д-р, спокойно можеше да я проспим тази година. Заспиваш на 31 декември 2011-а и се събуждаш на първи януари 2013-а. А жената ти разправя какво се е случило, докато си спал. И дори няма да й отнеме много време.

Но пък шоу през годината, особено в Хасково, колкото щеш. Отколешната битка между община и държава в средата на годината се превърна във водевил, а към края – в истинска гротеска.

Някъде към края на полугодието кметът поиска да разследва барбекюто във вилата на МВР в Кенана. Полицаите скочиха като ужилени, сакън, посягат им на най-святото (ще помисли човек, че ракиен казан крият там). Работата стигна до съда, където засекретиха делото, защото ставало въпрос за обект, свързан с националната сигурност. Сякаш не сме били неведнъж там, впрочем и половината хлапета от областта, минали през така наречената „Полицейска академия”. Работата се свърши с решението на съда, че кметът може да разследва барбекюто, даже и басейна, дали са строени законно.

После пък МВР се зае да разследва кмета. Първо за бариерата на ул. „Атон”. От общината им треснали констативен акт, че съоръжението е незаконно. Полицията скочи, че въпросната бариера е поставена напълно законно, след решение на ОбС Хасково през 2007-а.

Може би не знаете, но Икономическа полиция образува проверка за съставяне на документ с невярно съдържание.

След като се счепкаха за Синята зона, от КАТ издадоха предписание на общината да си съобрази местата за паркиране със Закона за движение по пътищата. От общината пребоядисаха сините черти в черно. Така в Хасково вече си имаме и Черна зона.

Ако и тя расте с темповете на Синята, лошо.

Последният водевил, който обаче не придоби публичност, е за знак за забранено движение на ППС по уличката към паркинг на общинската администрация зад Архитектурата, до детската градина. Знакът си стоеше, като паметник на абсурда, в началото на уличката, на кръстовището до банката и хотел „Даймонд”. Абсурдното в случая е, че няма друга улица, по която се стига до служебния паркинг. В началото на декември от КАТ пратили няколко патрулки, които започнали да пишат акт след акт. Чиновници се оплакали на кмета и след малко той пристигнал на мястото, придружаван от работници от „Екопрогрес”. Разклатили знака, после кметът запретнал юнашки ръкави и го изтръгнал. После го взел под мишница и си го занесъл в кабинета, (това последното е според твърдения на очевидци, но може и да не е вярно). Иначе така разказаната фактическа обстановка е взета от преписката в районна прокуратура, която била надлежно сезирана от МВР.

Та сега кмета го разследват и за знак.

Да се чуди човек дали да плаче или да се смее. Но по-добре да се посмеем, защото поводи за рев си имаме достатъчно.

Докато полицията разследва бариери и пътни знаци, обществото някак позабрави едни други неща, които засягат всеки гражданин на общината.

Например такса смет, която със своите 3 промила е сред най-високите в страната. Този година община Хасково харчи двойно повече от миналата.

Този факт лъсна през февруари при приемането на отчета за бюджета. В отчета за 2011 година пише, че от сметката за боклука по предназначение са изразходвани 4 милиона лева. Събрани са 6.4 млн., но 2.3 млн. от тях са отишли за „вътрешен заем”. Тоест през 2011-а общината се е справила с 4 млн. лева и е била сред най-чистите в страната, както непрекъснато повтаря кметът Георги Иванов.

В плана за сметта за 2012 година за същата дейност са предвидени двойно повече пари – почти 9 милиона лева, или по-точно – 8 892 672 лв.

С други думи – необходими са 4, но ние ще съберем 9 милиона и няма да променяме размера на налога.

Защо се получи така, малко предистория.

Бюджетът за 2012 година беше приет в края на февруари. Тогава възникна скандал, след като някои съветници посочиха, че онези 2.3 млн. лв., изразходвани за „вътрешен заем” не се връщат в сметката за боклука, а отиват някъде другаде по перата в бюджета, и са прeдвидени за нов „вътрешен заем”. В закона за общинските бюджети ясно пише, че средствата от такса смет се изразходват целево, и е посочено точно за кои дейности.

На сесията през февруари общинската администрация бе представила и план за разходите за сметта през 2012 година. Едно уточнение – в тези сметки приходите трябва да са равни на разходите. Та там приходи и разходи бяха 6.2 млн. лв. Администрацията беше „забравила” да впише онези 2.3 млн. лв.

След скандала от общинската администрация направиха корекция на план сметката. Липсващите пари бяха добавени. В резултат – сумата на приходите набъбна до 9 милиона, заедно с други „забравени” почти 400 000 лв., остатък от 2011-а.

И понеже приходът трябва да е равен на разхода, той също набъбна, пак до 9 милиона лева.

Както виждате, известна артистичност е възможна дори в сферата на сухите числа.

Така на практика за няколко дни увеличихме разходите за боклука двойно. От похарчените през 2011-а 4 млн. сега те са близо 9 мнл. лв.

Но това са сухи числа и факти, а бариерите и барбекютата са къде по-интересни.

За финал бих искал да разкажа един виц, ако не възразявате.

При две крупиета в казиното пристига пищна блондинка и залага 20 000 на едно хвърляне. „Надявам се, че не възразявате, казва тя, но много повече ми върви, ако съм съвсем гола”. И пред смаяните им погледи тя се разсъблича и хвърля заровете. Когато те спират, тя се разкрещява: „Миличките мои! Спечелих!”

Блондинката прибира печалбата заедно с дрехите си, прегръща двете крупиета и бързо си тръгва.

Двамата гледат смаяно след нея. Единият пита: „Какво й се падна?” Другият отговаря: „Не знам. Мислех, че ти гледаш”.

Изводът е ясен. Не всички блондинки са глупави.

Има и друг извод, разбира се, но го оставям на проницателните читатели.

Весело посрещане на новата година! И нека през 2013-а ни прецакват поне по-умерено.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини