От х:

Днес в x:

Парламента се нажежи заради забраната за пушене

С 11 гласа „против” здравната комисия отхвърли предложението за отмяна на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места. Нямаше гласували „за". В същото време икономическата комисия, чрез която се прави втори опит за връщане на стария режим, не можа да вземе решение.

Предложението за отмяна на забраната в Закона за здравето беше внесено в здравната комисия от независимите депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов.

След като в последните дни стана ясно, че то няма да бъде прието от здравната комисия, а премерът призна, че има натиск над управляващите, днес, очаквано, депутатът от ГЕРБ Иван Божилов внесе в икономическата комисия предложение за нов текст от Закона за туризма за обособяване на отделни помещения за пушачи и непушачи в заведенията.

Диан Червенкондев от ГЕРБ го подкрепи: „Ще коментираме чисто принципни неща. Законът за туризма определя правилата за работа на хотелиери и ресторантьори, а тютюнопушенето касае пряко тях. В изминалите дни имаше среща с всички асоциации в бизнеса. Икономическата политика, туризмът е наш приоритет. Нека да не казваме, че сме глухи, когато има проблем”.
Той призна, че са в конфликт с колегите от комисията по здравеопазване.

Синият депутатът Михаил Михайлов попита дали народните представители са достатъчно готови в държавата, която е на първо място по заболявания от рак, да се върне тютюнопушенето на обществени места.

Можем ли да си позволим фалитите на толкова фирми. Ние сме икономическа комисия. Влязох в спор в собственото си семейство, макар аз и моите роднини да не са пушачи. Аз съм на мнение, че трябва да спасим бизнеса”, опонира му обаче синият депутат Мартин Димитров.

Към заседанието се присъедини и върлият противник на отмяната на забраната - здравният министър Десислава Атанасова, която напусна това на здравната комисия.
Според нея предложенията за промени в Закона за туризма са внесени незаконосъобразно в момент на второ гласуване.
„Тези текстове ги видях току що, затова отказах и на комисията да ги коментирам, тъй като те касаят отново промяна в Закона за здравето. Ресорната комисия, която трябва да се произнася по закона за здравето, следва да е здравната комисия”, заяви тя.

В крайна сметка икономическата комисия отложи гласуването за извънредно заседание другата седмица, за да може да се вземе становището на министерствата на здравеопазването и на икономиката.

"Здравната комисия трябва да подкрепи Министерството на здравеопазването и да отхвърли законопроекта за тютюнопушенето", заяви по рано пред депутатите от здравната комисия Атанасова.
"Ако вследствие на тази забрана може да бъде спасен един живот, едно дете да поеме по-малко дим, или един пасивен пушач да не страда от онкологично или сърдечно заболяване, здравната комисия трябва да я подкрепи", добави тя.

"Ще кажа малко статистика, която не е за това колко средства губи бизнесът, а за здравето на хората и за смъртта. Надявам се, че знаете колко пари от средствата на всички нас, от здравните осигуровки, отиват за лечение. Справката на НЗОК е впечатляваща – със заболяване от белодробна болест 68 000 пациенти са преминали през лечебните заведения и това струва 38 млн. лева. 113 000 са потърсили помощ заради сърдечна недостатъчност, няма да говоря колко са хората с онкологични заболявания. Световната статистика е категорична – по тези заболявания България е на първо място и това се дължи на вредните навици на хората", категорична бе Атанасова, която отхвърли аргументите на Гумнеров и Иванов.

"Безработните се увеличават и бизнесът е в колапс. Има драстичен спад на посещаемостта на заведенията, с от 30% до 50-60% е намалението", заяви самият Гумнеров и предостави оборотите на 30-40 заведения. Според данните на бранша 280 млн. лв. ще загуби бюджетът. 20 000-27 000 души са загубили работата си към този момент.
"Заради убийствения ефект на тази забрана, много хора ще отидат на борсата. Много собственици на заведения стават закононарушители, за да оцелеят, защото, който спазва закона, е обречен на фалит", аргументира се Гумнеров.

По думите му тази забрана е вредна, защото пушачите пушат повече след нейното въвеждане.
"Съгласно официалните данни, след въвеждането на забраната има с 8% повече акциз от изконсумирани тютюневи изделия, т.е. българите са изпушили 8% повече цигари", добави депутатът.

Българските потребители са направили 60 000 резервации за Нова година в Сърбия заради забраната, заяви пък председателят на асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин. Той добави, че искането им е да има равноправие между посетителите и да се осигурят зали за пушене.
„Големите хотели подкрепят тоталната забрана. Тук сме, за да защитим малкия и среден бизнес. Оборотът е паднал на 80-90%. Ние губим. Тук сме, за да чуете нашата болка. Нашата съдба е във ваши ръце, но ние ще си кажем тежката дума след 6 месеца. Не искаме да се политизира този проблем”, намекна за изборите Рагин пред икономическата комисия.

Методи Байкушев от Гражданска асоциация „България без дим”, чиито представители протестираха днес пред парламента, обаче заяви, че има ръст с 15% на оборотите в туризма.
Елена Иванова от „Слънчев бряг” контрира, че ръстът е само за лятото и се дължи на летните курорти, но той не касае целия туризъм, например в градските хотели има спад.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини