От х:

Днес в x:

Стамболово на „лов“ за 11 000 туристи по европрограма



Кметът на Стамболово и екипът му очакват около  11 000 туристи годишно  да разглеждат забележителностите в  общината 

Община Стамболово ще развива еко и културно-исторически туризъм по проект към Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Проектът е под името “Туриновейшън“ и е за над 250 000 лв.

Според разработката с част от парите ще бъде изграден туристически информационен център. Освен това ще бъдат вложени средства в атракциите, туристическите дестинации и съоръжения за посетители в общината. Сред природните атракции, които си заслужава да се видят в района, например, е местността „Лъвската глава“, където има разкрито тракийско светилище.

Част от финансирането по проекта, разписан от ДФ „Земеделие“, е отредено за разработването на електронна система за резервации на желаещите да отседнат в стамболовско. За улеснение на гостите по проекта ще бъдат осигурени 12 информационни табла и 7 пътеуказателни табели. Като част от новостите е и изграждането в с. Долно Черковище на интерактивната изложба “Биоразнообразието в долината на р. Арда“.

Всички дейности по проекта ще бъдат приключени в средата на 2014-та година. Според предварителните разчети туристите, които Стамболово се готви да посрещне и забавлява в туристическите дестинации с чисто нова инфраструктура, са около 11 000 души годишно.

В момента общината работи и по възстановяването на легендарния събор-надсвирване „Стамболово пее и танцува“, съобщи кметът Маджид Мандаджъ. На мястото на събора ще бъде проектиран и комплекс, за който догодина ще се търси и финансиране. Местните общински съветници вече са гласували и терен от 3,5 дка за изграждането на музей, в който да има постоянна експозиция.

М. Манолова

Рафтингът по р. Арда е сред предизвикателствата към любителите на силните усещания
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини