От х:

Днес в x:

Учен, роден в Димитровград зове младите на перо и слово

Проф.Панчо Русев /в средата/ говори за детството си тук и за предизвикателствата като млад учен

Юбилейна вечер, посветена на проф.д-р Панчо Русев- почетен гражданин на Димитровград и доктор на философските науки, се проведе снощи в голямата читалня на Градската библиотека.

Много приятели, общественици и културни дейци уважиха родения в Димитровград учен, който тази година навърши 90 години.

В залата бяха и възпитаници на димитровградските средни училища, заедно със свои преподаватели.

Професорът винаги е вдъхновявал младите хора да използват разсъдъка си и да градят бъдещето си с мисъл, подчерта в словото си преподавателят от ПМГ "Ив.Вазов" Румяна Лозева.

Тя пожела творческо дълголетие на учения и дълголетие на идеята за силата на човешкия разум.

Голямата читалня на библиотеката бе препълнена от хора, дошли на срещата с учения

Професорът говори за своето детство в кв."Раковски", за самостоятелността, която е придобил, когато се е отделил от родителите си. Ученият отдели място в разказа си  за влечението към философията в гимназиалния курс на обучение.

Панчо Русев подчерта, че младите до 17 -годишна възраст трябва да се развиват енциклопедично и едва след това да разберат коя наука ги привлича. Често обаче, учениците се разминават с най-силната си област, защото им липсва самонаблюдение или някой, който да ги насочи, добави професорът.

"Перо и слово - това са важни неща от нашето образование, към това трябва да се стремят младите днес, да четат и пишат", акцентира още роденият тук философ. И добави, че тези умения трябва да се усвоят рано с помощта на родители и учители.

Специално изработен печат и плакет бяха подаръците, поднесени на юбиляра от организаторите - Община Димитровград, Градска библиотека "П.Пенев" и Историческия музей. Проявата уважи зам.кметът Росен Кузев.

Проф. Панчо Русев е издал над 17 книги, сред които й избрани произведения в 10 тома през 2008 г. Първата му излиза през 1968 г. Той е и първият уредник на историческия музей в Димитровград в периода 1951-1959 г. За почетен гражданин е обявен с решение на общинския съвет от 2005 г.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини