От х:

Днес в x:

Учителите - представителни и с 10% по-големи заплати

Учителите трябва да са представителни за да градят добър имидж на школото си

Учителите ще се сдобият с 10% по високи заплати от началото на следващата година, обещал на синдикатите финансовият министър Симеон Дянков. Той обезпечил 96 млн лв допълнително за образованието, заяви по време на посещението си в Хасково замшефът на националния учителски синдикат на „Подкрепа“ Георги Шошев. Допълнителните средства били в отговор на яростното недоволство породено в сферата. Вместо исканите 4-4.2% от брутния вътрешен продукт за образование, към настоящият момент са отпуснати само 3.5-3.6 % от БВП. Даскалските заплати пък са под средните за страната. Министерството отчита 730 лв средно месечно трудово възнаграждение, синдикатите пък настояват, че то е само 610 лв за месец.

Всъщност увеличаването на учителските заплати може да стане само по един начин-с увеличаване на Единният разходен стандарт за издръжка на всеки ученик/ЕРС/. Към момента е договорено около 5% вдигане на ЕРС, което определено няма да стигне за 10% ръст на учителските заплати. Припомняме че парите от ЕРС, които формират делегираните бюджети се разходват 80 % за заплати на персонала в училищата и 20 % други разходи. Понеже в делегираният бюджет няма перо за ремонти, всички капиталови разходи на училищата се правят обикновено с пари заделени от 80-те процента за заплати. Добрата новина според председателят на Учителският синдикат към КТ „Подкрепа“ Илиян Петров е, че ЕРС ще скочи с 15 % /!!!/ от лятото, тоест за следващата учебна година. Това било абсолютно сигурно и вече записано в КТД /Колективния трудов договор/, показаха синдикалистите. Отде ще дойдат тези пари не е ясно, само е обещано да е така. Същевременно учителските синдикати категорично отказват, педагогическия състав да мине на 8-часов работен ден. Да не подменяме мисията на учителя, той не е обикновен работник, неговото призвание е да учи, категорични са синдикалните лидери.

Нещо което е вече реално договорено и влиза от 1-ви януари в сила е, че ще се отпускат по 320 лв на всеки учител за представително облекло. Дори и на абсолютните новобранци-влезе ли в системата на образованието му се позволява по 320 лв годишно. Тези пари заменят досегашните средства за работно облекло-сиреч манти, престилки, екипи на учителите по трудово или такива за лабораторни изследвания. Досега тези суми варираха от 240 до 270 лв и се отпускаха по сложен начин-фактура от определени фирми, която впоследствие се осребрява от училището. Сега парите за представително облекло се отпускат в кеш на всеки даскал и му се позволява да избере сам в кои магазини иска да става представителен. „Огромно улеснение“ коментира директорът на хасковската ГПЧЕ Пенка Делиева. Според нея, ако на някой конкретен специалист му потрябват пари за манти или престилки, те ще му бъдат осигурени допълнително от делегирания бюджет на школото. Но ще става дума за единични случаи, а иначе всеки учител трябва да е представителен, за да гради репутацията на школото.

Г.Христов

Представително на балове, но и на работното място
Директорката на Езиковата е винаги стилна
....дори и под дъжда
В Димитровград залагат на униформеното облекло
В Хасково на casual style
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини