От х:

Днес в x:

Да те закОпат от признателност

Световноизвестна българска писателка е обявена за почетен гражданин на родния си град. Събитие прекрасно, както и да го гледаш. Когато, обаче, градът се казва Перник, няма начин случката да не съдържа и виц.

В случая малко черен, защото издаваната къде ли не Здравка Евтимова ще получи от Общинския съвет безплатна карта за градския транспорт... и безплатно погребение. Без майтап.

Местните медии услужливо припомнят, че общината е собственик както на тролейбусния транспорт, така и на погребалното бюро. Тоест, возенето на Евтимова преди и по време на последния й път ще излезе на миньорския град, общо взето, безплатно.

Не може да не похвалим нюха на общинарите в града на Кракра - хем са наградили перничанин №1 на 2012 г., хем не са се и охарчили. Пък нека по-възрастните носители на същото отличие да се мръщят, че някаква институция иска да им хариже парцел, ковчег и катафалка. То е за добро и хич не е намек за абсолютно нищо.

Но какво ли може да даде Перник на свой почетен гражданин?

Не могат да накарат Европейския политехнически университет да направи Здравка Евтимова "Доктор хонорис кауза". Има автономия на университетите.

Не могат да й дарят и жилище - след труса от пролетта няма голям наплив за живеене в Перник. Предвид изоставените минни галерии под града и ювелирната работа на бившите Строителни войски при изграждането на панелките, безплатното погребение тук е само скрит бонус при всичко над 6 по Рихтер.

Някак не отива и да се дават пари на някого. Криза е. Перник има бюджет от 50 милиона, но и е общината с най-много дългове в България - 13.5 милиона.

Та, отново стигаме до тролея, катафалката, парцела и ковчега. Както сами виждате, за средностатистическия пернишки общинар това е невероятен акт на признателност.

Замислете се, в тролея гратис се вози кой ли не, но кой у нас има привилегията да бъде заравян безплатно? Сещам се само за три групи - полицаите, неформално закопаваните жертви на организираната престъпност... и почетните граждани на Перник.

Източник: webcafe.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини