От х:

Днес в x:

Столицата на толерантността стана пак Бастион на Доган

Поклонение пред Паметника на освободителите-лицемерие или искреност

 За пореден път Кърджали е ябълката на раздора между българските политици. За разлика от поговорката, в която се казва, че двама се карат, третият печели, сега сме свидетели на нов предизборен вариант-трима се карат-двама печелят. Скандалът „Делов” съюзи всички политически сили в страната срещу ДПС. В общ хор запяха БСП и ГЕРБ. Патриотичните им изпълнения не стреснаха Сокола. От Кърджали той обяви освободителната Балканска война за начало на Възродителен процес в Родопите и на откровено етническо прочистване. Дясната му ръка Лютви Местан пък даде заявка за общ, а не за нов прочит на българската история, сякаш все още сме разделени на Княжество България и Източна Румелия.

   До парламентарните избори има още много време, но от сега е ясно, че шансовете на ДПС да влезе отново в управлението намаляват. Независимо от взаимните нападки червените и герберите все по-отчетливо виждат общ противник в Сокола. Освен, че играят съвместно в скандала „Делов”, те напасват позиции и за казуса „Белене”.Дали това са първи стъпки в бъдеща голяма коалиция, която да поеме управлението на страната след изборите? Икономическата криза накара консерватори и социалдемокати в Германия да се обединят. Тя принуди ПАСОК и Нова демокрация в Гърция също да играят в един отбор. Предимствата на голямата коалиция в условия на криза са, че двете водещи партии от дясно и от ляво запазват твърдите си електорати и възможностите за дългосрочно политическо влияние.

  Кой тогава е губещият от скандала Делов. Това може да се окаже Доган. Той втвърди електората си и гарантира участието си в следващия парламент. Цената обаче е твърде висока. Вече никой няма да вярва на приказките за български етнически модел. С присмех ще се посрещат думите за това, че Кърджали е столица на толерантността. Върнахме се двадесет години назад когато градът ни бе Бастионът на Доган и Витрината на ДПС. Можем да очакваме отново Сталинградски битки.

  И докато родните политици си гарантират местата в бъдещото Народно събрание българи и турци се гледат с подозрение. Очаква се гладна зима и политическата демагогия е на път да ни накара да се хванем за гушите. Принципът „Разделяй и владей" ,завещан от римляните отново е в сила край Арда.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини