От х:

Днес в x:

TISPOL гледа под лупа камиони и автобуси

Организацията на европейската трафик полиция ще гледа „под лупа“ товарни автомобили и автобуси до края на седмицата. Полицейската операция, която ще продължи до 14 октомври, се провежда едновременно във всички страни – членки.

Засиленият контрол над камионите и пътническите превозвачи, са заложени в плана за проверки през 2012 г. заради статистиката, която показва, че при инцидент с участието на товарни автомобили и автобуси, последиците и броят на убитите и ранените са значително по-големи в сравнение с другите тежки пътно-транспортни произшествия.

Основните причини за инцидентите са неспазване на времето за почивка от водачите, превишения на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превозът на необезопасени товари, както и претоварване на автомобилите.

Инспекциите минават съвместно със служители на Изпълнителната агенция “Автомобилна администрация”. По време на акцията по метода “широкообхватен контрол” ще се проверява задължителна застраховка “Гражданска отговорност”, както и заплатена ли е необходимата винетна такса за ползване за определен срок на пътищата от републиканската пътна мрежа.

Проверките вече стартираха и на територията на хасковска област. За времето от 10 часа до 14 часа вчера служители на ОДМВР-Хасково и ОО”КД ДАИ” са инспектирали  12 товарни автомобили и 1 автобус. Констатирани са 2 нарушения на Закона за движение по пътищата – за липса на гражданска отговорност и без технически преглед, за които са съставени 2 акта.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини