От х:

Днес в x:

5 грама сол на ден убиват бавно учат в библиотеката

Участниците на лекцията в регоналната библиотека слушаха презентациите с интерес

Потребността на организма от натрий, който се съдържа в обикновената готварска сол, е не по-голяма от 1,5 г. /3,75 г. сол дневно. Това количество се води като приемливо при хората на възраст от 10 до 60 години. Според Световната здравна организация максималната горна граница за безопасен прием, над която съществува риск за здравето, е 5 г. сол, което се равнява на една чаена лъжичка. Тези полезни данни бяха изнесени днес в градската библиотека в рамките на проект „ Информирани и здрави „ от кампанията на Министерството на здравеопазването.

Парите по проекта са осигурени чрез европрограмата „ Развитие на човешките ресурси“. Кампанията се представя в книжното средище по програма „ Глобални библиотеки“. В поредица от 6 филма и лекции хората, които минават програмата ще научат повече освен за вредителя-сол, за психотропните вещества, за вредата от тютюнопушенето, битовия, производствения и транспортен травматизъм. Лектор по темите е Красимира Богданова от регионалната здравна инспекция. Всички филмчета са в сайта на МЗ и могат да се гледат он-лайн. 

В специално създадената информационна брошура по една от кампаниите „ Не сипвайте сол в здравето си“ пише още, че според последните проучвания на храненето на българина, у нас консумацията на сол е двойно по-висока от горната граница на безопасния прием от 5 грама дневно. Тя достига до 14 г. на ден, а в някои региони на страната и до 20 грама.

Според тревожната статистика 2 500 000 българи над 25-годишна възраст имат повишена стойност на кръвното налягане. Според проучванията при намаляване на дневната консумация на сол с 5-6 грама, рискът от високо кръвно спада средно с 20 %, броят на мозъчните инсулти намалява с около 24 на 100, а исхичмичната болест на сърцето-с 18 %.

Чрез преработените и консервирани храни приемаме 70 на 100 от общото количество сол, сочат проучванията.

Сред храните с високо съдържание на сол, добавена при тяхното производство са:

  • Хляб и тестени продукти
  • Месни продукти
  • Сирена
  • Готови за консумация ястия и салати, които се продават в магазинната мрежа
  • Сухи супи и бульони
  • Солети, крекери, пуканки
  • Картофени продукти: чипс, инстантно картофено пюре

Същината на проблема при приема на повече от необходимото на организма количество натрий е, че се нарушава балансът между калий и натрий. Специалистите препоръчват калият да се набавя чрез храните, като основен източник са зеленчуците и плодовете.

М. Манолова

лекторът на форума Красимира Богданова разясни на аудиторията за вредата от солта
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини