От х:

Днес в x:

Facebook вбеси Игнатов: И Ботев, и Борисов остават в учебниците

Тази спешна пресконференция се прави заради това, че аз лично съм възмутен от това, което се пише във Фейсбук, че Ботев имал проблем да бъде изучаван.

Това заяви видимо вбесен министърът на образованието Сергей Игнатов, който е прекъснал отпуската си по този повод.

"Целият ми екип и премиерът, ако не беше зает и той щеше да дойде тук и да каже следното: Христо Ботев остава в българските учебници при това непроменен. Смятам, че няма да намерите български политик, учител и обикновен гражданин, който да не ни подкрепи. Нашите деца и младите хора трябва да познават историята с конкретните исторически факти така, както е написана от участници през 19 век. Ботев ще се изучава такъв, какъвто е", повтори министърът.

Ще се намери ли някой смел, дори учен, който да подмени текстовете му, така че да звучали по-добре днес на български език, продължи той.

"Това е позицията на кабинета Борисов и моя лична позиция. И сме убедени, че никой от следващите правителства няма да посмее да посегне на тези наши светини", бе ясен по темата Игнатов.

Скандалът бушува от два дни, след като стана ясно, че в отворено писмо до Комисията за защита от дискриминация (КЗД) директорът на издателство "Просвета" Йоана Томова два именно такова предложение.

Повод за него пък е доклад на комисията, който разкритикува остро представянето на турците като поробители и насилници.

"Да редактираме ли "да гледа турчин, че бесней над бащино ми огнище", пита в обръщението към председателя Ана Страшимирова.

Експертите предстои да решат дали ще се търси "мек изказ за турското робство".

В тази връзка социалните мрежи вече изобилстват от хиляди гневни реакции, а групата "Национален Протест срещу безобразията в България" предупреди, че ще направи така че максимален брой деца да не се явят на първия учебен ден, ако безумието да бъде изваден Ботев от учебниците стане реалност.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини