От х:

Днес в x:

Слагат 50 климатика в дежурните градини, после в останалите

ОДЗ Звънче се сдоби с нови климатици

Хасковските дежурни детски градини се сдобиха с 50 чисто нови климатика, с които ще борят жегите през август. Поставянето им стана факт след публикация в Haskovo.net от 12.06, в която бе дадена гласност на родителското недоволство от условията, в които се обгрижват децата им през лятото. Журналистическата проверка установи, че в едната дежурна детска градина ОДЗ 15 няма нито един климатик, въпреки че там обгрижват 317 деца, а в другата - ОДЗ 22, има само два уреда, въпреки че списъчният състав на забавачката е от 307 деца. Двете градини бяха определени за дежурните на Хасково през август. Останалите излизат във ваканция.

В резултат на обществения резонанс по проблема, администрацията закупи климатици и ги разпредели по забавачките. Приоритетни бяха дежурните детски градини.

27 климатика от марките „Беко” и "Haier" са монтирани в ОДЗ 15. Има климатик за всяка градинска или ясленска група, потвърди директорката Ани Йорданова. Изцяло охладена ще бъде градинската част на ОДЗ-то, където ще се помещават близо 120-те деца, записани за август. Ясленската сграда ще бъде оборудвана малко по-късно, след като завърши плановият ремонт по отстраняване на течове от покрива.

23 уреда пък се монтират в ОДЗ 22. 85-те записани за август деца ще бъдат настанени в сградата до бившата захарна фабрика на ул. "Буря". По-рано тя бе известна като ясла №8. „Готови сме да приемем още деца, ако на някой родител му се наложи спешно да остави детето си на дежурна градина”, анонсира директорът Елина Арнаудова. Уточнението е важно, понеже срокът за подаване на документи изтече на 15-ти юли. „Няма да оставим децата на Хасково без грижа”, бодро завърши г-жа Арнаудова, но предупреди, че кандидатстването за място трябва да стане със служебна бележка от настоящата детска градина на детето. Тя трябва да удостоверява, че детето редовно посещава градината, направени са му всички необходими имунизации и изследвания за паразити и т.н.

След климатиците за дежурните градини ще се поставят уреди и на останалите забавачки. Това ще стане паралелно с ремонта по сградите на някои от тях, допълниха от общината.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини