От х:

Днес в x:

7 деца с менингит след прекаран ентеровирус

В болницата ударно изследват за менингит заради върлуваш вирус

Само в последните дни на поне 7 деца са с направени лумбални пункции, за диагностициране на менингит, съобщиха от хасковските инфекции. Децата са добре, едно дори е изписано. Но случаите на менингоенцефалити са значително завишени. Причините са във върлуващия, главно сред децата, ентеровирус. Според клиницистите той е от типа 71, така наречения коксаки, част от усложненията на който са менингит и енцефалит. Иначе ентероколитите предизвикани от този вирус са 117 от началото на юни. 60 % от тях са на деца в градинска възраст-0 до 6 години. Много от децата обаче не са диагностицирани в инфекциозно, понеже са прегледани от кожен лекар. Родителите ги водят там заради, заради характерния обрив по дланите и ходилата на краката, както и по лигавицата на устната кухина. Заради симптомите си, коксаки вирусът се нарича и синдром „уста, крак, ръка“, а лечението е стоене в къщи докато минат пъпките. Ако разбира се няма усложнения. 

Изместена сезонност на заболяванията от варицела отчитат от РЗИ Хасково. Само за последния месец са отчетени 50 заболели от шарката. 

Добрата новина е, че кърлежите са в явно отстъпление. За май са отчетени 3 кърлежово преносими заболявания, а за юни-4 марсилски трески. Навременното третиране на зелените площи с препарати срещу акари и повишеното внимание на населението са довели до драстичното намаление на заболелите след ухапване на кърлеж. 

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини