От х:

Днес в x:

По селата наманганени за 5 живота напред

Село Брягово е поредното ударено от манган

Хората по хасковските села пият вода, която превишава пожизнената норма на манган 5 пъти. По изследване на Световната здравна организация, количеството на тежкия метал което е допустимо да приеме един човек през целия си живот не трябва да е повече от 400-500 микрограма. Само в хасковското село Николово, измереното количество манган във водата е 2 200 микрограма на литър. 

Манганът обаче е ударил и други населени места в община Хасково. По данни на регионалната здравна инспекция, в хасковското село Брягово пият вода с манган от 1832 микрограма на литър. Здравната норма е 50. От февруари миналата година, водата в Брягово е забранена за пиене, съобщи кметът Делчо Митев. Селото обаче не е обезпечено с водоноски, хората си ползват водата от чешмите. Нищо не се прави по въпроса, възнегодува Митев. Селото има две-три стари чешми, от които старите хора си пълнят вода. Другите пият ударно минерална вода и правят оборот на магазините. 

Подобно е и положението в харманлийското село Българин, където също има многократно превишение на нормата на манган, допълват от РЗИ Традиционно наманганени са и в Симеоновград, но там превишенията са изненадващо по-малки-750 микрограма на литър. Изненадващо, защото се счита че населените места по течението на Марица са „по-богати“ на манганена вода. Затова и в Димитровград и Харманли имат обезманганителни станции, както и Хасково. 

Нито Николово, нито Брягово обаче имат нещо общо с Марица. 

Проблемът с отровената вода избуява всяка година в периода от юни до декември. Всъщност превишенията са ежегодни, като пиковете се достигат в летните месеци. РЗИ съобщи още, че за 2010-та и 2011-та година било намерено задоволително разрешение на проблема. ВиК използвало Хлорен диоксид за да дезинфекцира цялата водопроводна система на засегнатите места. Незнайно защо обаче , от водното дружество спират практиката, макар да е имало технология за производство на място на дезинфектанта, което би намалило значително високата цена на препарата.

Практически няма друга алтернатива за избягване на мангана, освен изграждането на пречиствателни станции. Това обаче може да стане само по европроекти и евентуално след години. Временно разрешение е монтиращият се днес филтър на село Николово. Той е поставен от водещ производител на водни помпи и филтри и струва 15 хиляди лева. Нивото на манган ще падне, но водата пак няма да е годна за пиене. 

Според д-р Димитър Тонев от РЗИ, няма как хората да приемат манган без да се усетят. Още когато концентрацията на тежкия метал премине 100 микрограма на литър, водата променя цвета си към шоколадово, а вкусът я превръща в абсолютно неприемлива за пиене.

Продължителното натрупване на манган в организма предизвиква отслабване на зрението, слуха, треперене на крайниците и смърт.

Още по темата вижте в нашия видеорепортаж

Г.Христов

ВиК ремонтира станцията на селото, но не може да премахне мангана
Д-р Димитър Тонев от РЗИ извършва пробовзиманията от водите на хасковско през последните 5 години
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини