От х:

Днес в x:

144 лв на пес, решава проблема с бездомните кучета

Тази гледка може да бъде избегната

144 лв с ДДС са разходите по улавяне ваксина и кастрация на бездомно куче, както и транспортирането му в Зооветеринарен комплекс в Пловдив, където се извършват процедурите. В цената влиза и храненето на кучето през този период. Тази калкулация са направили в община Димитровград, където от следващата седмица започва акцията по улавяне на бездомните четириноги.

Здравният статус на животните ще бъде преценяван от пловдивски ветеринар. След като минат медицинските процедури, животните ще бъдат маркирани и върнати обратно в Димитровград. По нататъшни мерки ще се предприемат, когато завърши изграждането на приюта за бездомни кучета. Планира се това да стане още тази година, съобщи кметът Иво Димов. От общинският бюджет били заделени 55 хиляди лева за финализиране на приюта, но технически проблеми бавят откриването му.

Кметът обаче преценил, че не може да се чака. През последните няколко дни получавал доста сигнали за уплашени или стресирани хора от шайки безпризорни кучета. „ Да чукна на дърво, още нямам нахапан. Ама вчера в Хасково имало една жена със счупена на 6 места ръка след атака от кучета/ Галя Андонова от Свиленград. Б.Ред/. Да чакам да се случи и при нас ли?“ допълни Димов. Признава, че това са непредвидени разходи, но смята че може да си позволят пари за обезопасяване на поне 50- 100 кучета от тези, които се мотаят край Гарата, центъра и пазара. После ще се преценява на място, дали програмата да продължи.

Димитровград дълго издирвал най-евтината оферта за кастрация и обезпаразитяване на животните. От Кърджали и Нова Загора дали  високи цени. Пловдивският кмет инж. Иван Тотев обаче не се поколебал да даде преференциална оферта. За 144 лв с ДДС, пловдивчаните извършват цялата процедура със собствени ресурси-от транспорта и улавянето до тридневният пансион и връщането на вече обезопасените кучета.

Г.Христов

В Хасково се стига до там, общинска полиция да извежда зли кучета от входовете на блоковете
След кастрацията, тази процедура остава без последствие
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини