От х:

Днес в x:

Кандидатите с 4-ки сигурни в Езиковата

Преписване

Хасковските седмокласници изкарали поне по 4 на двата изпита, по математика и БЕЛ, са сигурни в приема си в Езиковата или поне в ПМГ. Днес родители и деца за пореден път изчисляваха балове и правеха сметки, преди подаването на документите за елитните гимназии. Заради многото двойки и тройки, родители и наследници правеха сметки, че „добър“ на изпитите ще е достатъчно. Доста от кандидатите подадоха документи за 1-2, максимум 3 училища. В предни години се кандидатстваше за всичко възможно. 

Хасковските ГПЧЕ и ПМГ бяха „на кантар“ в предпочитанията на кандидат-гимназистите. Сериозен наплив имаше и към финансово-стопанската гимназия, не малко подаваха с първо желание Гимназията по дървообработване и строителство. Първото желание е ключово защото на 90 % определя къде ще приемат детето. Системата класира кандидатите първо по желанията и после ги подрежда по бал. Едва ако балът за първото желание е недостатъчен, ученикът се състезава за следващото по ред желание. Обаче ако по първо желание е класиран, системата спира да го върти за другите специалности. Случвало се е деца с по-висок бал да остават извън борда на конкретна специалност , за сметка на ученици, които са я поставили на по-предно място в предпочитанията си.  Затова умуването бе голямо. 

Най-оборотна от специалностите, като че ли бе информационни технологии с английски език. Трима произволно избрани кандидат-гимназисти я бяха поставили на първо място в списъка си. Подобна специалност има както в ПМГ така и във Финансово стопанска гимназия. Стефан от „Паисий Хилендарски“ нямаше колебания в избора си. С 5.30 от дипломата и две четворки от изпита, балът трябва да е достатъчен, изчисляваше придружаващата го мама. До него съученикът му Георги, с подобни оценки се чудеше между английски с немски или немски с английски. Важното бил немския, понеже момчето така и така го изучавало. 

520 деца вече бяха подали документи за хасковските гимназии. Още към 130 за заявили желанията си в димитровградското училище „Пенчо Славейков“. Приемът продължава до сряда включително. Изпитите издържаха 1260 седмокласници.

Г.Христов

Умуване
Голямо умуване
Жега
Навалица
Подозрителност
Още по-голяма навалица
"Омръзна ми!"
Вече подали. За Езиковата
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини