От х:

Днес в x:

26-годишен в капана на живота: болест и глад

Христо показва последната си епикриза от Неврологично отделение

В пълна житейска безизходица попадна 26-годишният Христо Христов. Момчето е напълно нетрудоспособно поради заболяване от 2009 година, но диагнозата му – дископатия, не позволява да бъде трудоустроен и да му се отпусне инвалидна пенсия. Младежът чакал от 2009 година да бъде повикан от ТЕЛК. Когато това не станало, в отчаянието си отишъл сам в кабинета на лекарската комисия. Оттам обаче го полели със студена вода, като му обяснили, че според промените в закона няма как да да издадат документ за намалена трудоспособност въз основа на епикризите му.

До края на 2009 година Христо работел в млекопреработвателното предприятие „Бул милк“ в цеха за кашкавал. След като започнали болките обаче, се наложило да излиза продължително време в болнични, лежал и в Нервно отделение на хасковската болница.

След тримесечен отпуск по болест използвал и годишния си платен отпуск, защото поради болката не можел да работи. След това пък напуснал предприятието по съвет на шефовете си. Оттогава остава без всякакви доходи. Живее във вилата на брат си, сам. Гладува. Няма пари дори за лекарства.

„Оцелях благодарение на Бог“, казва младият мъж. И добавя: „Всички тези лекари и чиновници са мафиоти и престъпници. Държавата е убиец.“

Със съдействието на Haskovo.net вчера Христо бе приет от шефа на хасковската многопрофилна болница д-р Славчо Близнаков. Специалността на д-р Близнаков е неврохирургия и той го диагностицира още от вратата. „Ясно, диагнозата му е изписана на лицето. Момчето страда от шийна дискова херния, възможно е да има същото и на пояса. Заболяването е прогресиращо и състоянието му ще се влошава. Въпреки че е нетрудоспособен, ТЕЛК няма да го квалифицира като инвалид, защото заболяването е напълно лечимо. След операция и слагане на имплант момчето ще е съвсем трудоспобно и жизнено. Но преди това е необходимо диагнозата да се потвърди с ядрено магнитен резонанс“, обясни шефът на болницата.

Христо Христо обаче не е здравно осигурен. Болницата няма право да върне болен, но само ако състоянието му е спешно и животозастрашаващо. Случаят не е такъв, това са планови изследвания и операции, обясняват от болницата.

Христо Христов бе изпратен и в „Социални грижи“. Ето становището на социалните. Златка Караджова: „Ние можем да поемем разходите по изследванията и лечението на момчето. Но осребряваме фактури по вече направени разходи. Можем да платим цялостното лечение, включително импланта. Но първо трябва да се направи. Няма как да платим в аванс“.

Ето омагьосаният кръг, в който попада Христо. Социалните могат да му поемат разходите, но първо трябва да ги плати. А откъде пари за това?

Сумата за здравните му осигуровки пък социалните не могат да поемат, по техните правила нямат право на това. Справка за здравния статус на Христо показва, че той има пропуснати 20 вноски за здраве. Всяка от тях е по 16.80 лева или общо 336 лв. След напускането на цеха за кашкавал в началото на 2010 има направени още няколко, вероятно от бюрото по труда. След което, от средата на 2010 година, Христо е извън системата, на практика – извън живота.

Най-близките му хора са двамата му братя, и двамата по-малки от него. Единият от тях, кадрови военен, помага колкото може. Но при всеобщата сиромашия в държавата тази помощ е капка в морето.

Така че на Христо му остава да се уповава единствено на Бог.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини