От х:

Днес в x:

Спецгрупа обезврежда диверсанти на Сивата вода

Командосите подходиха към терористичното гнездо под прикритието на бойни машини

Специална команда на хасковските военни обезвреди гнездо на диверсанти в изоставена къща край язовир „Сивата вода“. В светкавична операция бяха заловени три въоръжени лица. В руините на постройката бяха открити боеприпаси, оръжие и части от ракетна установка. Периметърът е отцепен. Три бронирани хамъра и бойна бронирана машина "Гардиан" с ескорт две отделения командоси, претърсват района.

Това е част от напълно реалистичен сценарий за кабулската рота на хасковското поделение 52 740. 150 местни кадровици заминават на 6-месечна мисия в Афганистан, като част от националния ни контингент в състава на НАТО. Целият контингент е общо 200 души, хасковлиите са 4/5. Нашите ще бъдат под белгийско командване. 

Демонстрираното прочистване на терористи, бе съпроводено с автоматична и картечна стрелба с прикриващ огън от снайпери. Напредващите поделения се поддържаха от бронирани машини въоръжени с тежки картечници, калибър 12.7 и 50 мм-ови гранатохвъргачки. Оръжията гърмяха с халосни боеприпаси, но трясъците си бяха същите. Само липсата на оглушителни трясъци лишаваше белите гъби на експлозиите от пълния реализъм. Цивилни и журналисти обаче гледаха леко скептично. Повечето бяха служили в армията и прекрасно знаеха, че има разлика между учение и реална ситуация. 

Това провокира военните, повечето от които бяха ветерани от предишни мисии. Според капитан Христов, бил на мисия в Афганистан и Ирак, подобни неща са рядкост, но се случват. На първата мисия на хасковлии в Кабул от 2008-ма година, бронираният хамър е бил обстрелян с калашник. Куршумът бил спрян от укрепеното предно панорамно стъкло. Мерната линия обаче била точно върху главата на шофьора. Без бронята той би бил мъртъв. Редовна практика била разположените картечари върху джиповете да бъдат замеряни с камъни от цивилните. 

Ротите за Кабул и Кандахар са най-рисковите за миротворците, затова и са най-добре платени. Въпреки че на практика бойците рискуват живота си, напливът за участие е огромен, включително и от жени. Специално за Афганистан обаче се залага на ветерани. 40 души в настоящата рота са били и на първата мисия в Кабул, другите са ветерани от мисиите на КЕЙФОР и Хелброк. Хасковският гарнизон е един от най-добре подготвените в страната, за формиране на роти за задгранични мисии. Досега местните рейнджъри са участвали в цели 8. Командир на кабулската рота е капитан Христо Василев. Началникът на хасковският гарнизон подп. данчо Николов пък ще бъде заместник командир на целия български контингент.

Г.Христов

Ударните екипи напредваха по двойки
Развихриха се ожесточени схватки в градски условия
Промъкване
Врагът
...охранява боеприпаси
.....зареждане
Прегрупиране
Стрелба

Обход
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини