От х:

Днес в x:

Мним ортопед прибра 7 400 лв след телефонна измама

61-годишна жена от Свиленград стана поредната жертва на телефонни измамници след като плати 7 400 лева на фалшив лекар. Това съобщиха от областната дирекция на МВР-Хасково.

преди 3 дни на домашния телефон на Преди три дни на възрастната жена позвънил мъжки глас. Той се е представил за лекар и е съобщил на жената, че дъщеря й е докарана в местната болница със счупен на 3 места крак. Според мнимия лекар момичето спешно трябвало да се оперира, като за целта са нужни около 8000 лева. Поради спешността на операцията "докторът" казал на уплашената жена, че ще изпрати санитарка от НОИ, която да вземе парите. Жената успяла да събере 7400 лева и пред блока си на улица "Граничар" предала парите на жена около 30 години облечена в черен анцунг и червена шапка с козирка. Малко по-късно се усетила, че е измамена и подала сигнал в полицейското управление в Свиленград.

От полицията съветват гражданите, ако им бъдат отправяни подобни молби да не се доверяват само на телефонни обаждания, колкото логично и убедително да им звучи то. За да се уверят в самоличността на човека в отстрещната страна нека да настояват за лична среща, да питат за характерни лица и събития, да търсят обратна връзка, да се свържат предварително с роднини и познати. В никакъв случай да не предприемат разплащания чрез трети лица и особено в други градове - подобно настояване е почти сигурен белег, че ще бъдат измамени.

Гражданите трябва да знаят, че измамниците са много добри актьори и разполагат с богат репертоар от техники за заблуда, умело имитират съчувствие, добронамереност и желание да помогнат. Те са изключително ловки и изобретателни при извършване на престъпленията, а ние им помагаме – с нашата наивност и съпричастност, допълват от полицията.

Затова съветваме гражданите, при всяко съмнително обаждане, преди да предприемат закупуване на ваучери или превеждане на суми поискани по телефона от роднини, познати или от "служители на полицията" или "лекари", гражданите биха могли да се посъветват с полицейския си инспектор или да позвънят на тел.112.

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини