От х:

Днес в x:

2 в 1: Изпити за гимназии и матури накуп

На зрелостниците съвсем не им е до матури. мислят за Бал

Изпитите за влизане в гимназии с прием след седми клас и държавните зрелостни изпити за 12-класници, ще се порведат на едни и същи дати, потвърдиха от регионалния образователен инспекторат. На 21-ви май, кандидат гимназистите ще седнат пред изпитните листове заедно с батковците си абитуриенти. И двете групи ще се скитат в лабиринта на българският език в изпита по БЕЛ. На 23-ти е второто препитване. За мъничките, то ще е по математика. Зрелостниците пък ще държат изпит по предмет, който си изберат измежду 8 възможни. Ако някой от тях иска, може да се яви на 3-та, 4-та и N-та матура, които са пожелание. Първите две са задължителни.

Целта е да се спестят неучебни дни, разясниха от регионалната просвета. Досега, тези изпити се провеждаха на различни дати и по необходимост дните бяха неучебни. Обединяването им ще спести пари и излишно разтакаване до София и обратно. Оттам се взимат изпитните теми и задачи.

Изпита на седмокласниците е и външно оценяване на знанията. Ако децата нямат желание да се пробват в профилирани гимназии, решават само единия дял от изпита, а оценката им е със статут на текуща за срока. Ако искат да кандидатстват в елитните школа, решават и втория дял от изпита и с получения сбор се съревновават с останалите кандидати.

Окончателната бройка на седмокласници и 12-класници допускани до изпитите, ще стане идната седмица. До 18-ти е срокът в който абитуриентите могат да се явят на поправителен изпит и да коригират очертаваща се двойка по някой предмет. Както е известно при „слаб“ по нещо, зрелостникът не се допуска до матура и на практика не може да завърши.

Г.Христов

По едно и също време ще се отворят пликовете и за 7-ми и за 12 клас
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини