От х:

Днес в x:

Темида пое 5-те бона глоба на кмета за мотопистата

Хасковският районен съд днес започна разглеждането на жалбата на кмета Георги Иванов, с която той оспорва глобата от 5000 лева от РДНСК. Тя бе наложена заради незаконно изграждане на пътни връзки към мотопистата край Хасково.

Първоначално районните магистрати отказаха да разглеждат казуса с мотива, че глоби до този размер не подлежат на обжалване по закон. Административният съд в Хасково, който се явява втора инстанция на районния, обаче отсъди, че това противоречи на европейската конвенция за човешките права и основните свободи и го върна за разглеждане по същество.

На днешното заседание показания дадоха длъжностните лица, извършили проверка на пътните връзки и съставили констативен протокол за нарушение. Според техните показания проверката била извършена след сигнал от областното пътно управление. Инспектиращите установили, че за строителството на двете отбивки към мотопистата няма никакви разрешителни. Актът бил съставен в отсъствието на представители на общинската администрация. Проверката била извършена на място на 24 август 2011 година, а след това актът бил връчен на кмета Георги Иванов.

Няколко дни по-късно от общината оспорили акта и представили разрешително за извършване на ремонтни дейности на въпросния обект. Това обаче според експертите нямало отношение към строителството.

Тезата на адвоката на общината – Иван Иванов, който е и председател на Общинския съвет, бе, че пътните връзки към републиканската пътна мрежа са съществували от десетилетия и общината само ги е ремонтирала и обновила. Показания в тази посока дадоха и двама свидетели - Димчо Латев, бивш автомобилен състезател и шеф на клуб, както и Веселин Траянов, също бивш състезател и механик в СБА Хасково.

По думите им тези две отбивки са съществували и са се ползвали още през 70-те и 80-те години на миналия век, когато там са се провеждали състезания.

В края на заседанието, когато трябваше да бъде изслушана експертизата на вещото лице, Иван Иванов поиска да й бъде даден отвод. Мотивите му бяха, че вещото лице Татяна Мирчева е била кандидат от БСП за кмет на с. Конуш, има изградено негативно отношение към кмета на общината и това може да даде отражение в експертизата й.

Съдът обаче отхвърли аргументите на адвоката и прие заключението й, в което се посочва, че двете пътни връзки към мотопистата представляват ново строителство.

Тогава Иванов направи втори неочакван ход и представи пред съда експертиза, изготвена по поръчка на административния съд, в която се твърди обратното.

Съдията Пламен Георгиев постъпи по соломоновски – прие експертното заключение на Татяна Мирчева, а след това назначи нова, тройна експертиза. В нея влизат самата Мирчева, както и вещото лице, изготвило експертизата с противоположни изводи – Гергана Кривошапкова. Трети участник в експертната комисия не бе определен. Съдията предложи на страните в срок до края на седмицата да му пратят предложенията си, ако имат такива.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини