От х:

Днес в x:

Карнавално шествие на Сирни Заговезни в Асеновград

За пореден път асеновградските улици ще се изпълнят с веселие и глъч, ще се чуе звън на чанове и хлопки. На 1 март в града ще се проведе шестото издание на карнавалното шествие, организирано от Сдружение "Клуб за танцово изкуство Везеница". Маршрутът е с начало "Метоха", а часът на тръгване 10:30 ч. 

Шествието ще премине по улиците "Родопска", "Георги Данчов", "Булаир", "Съединение“, Железния мост, градинката до у-ще "Христо Ботев", "Георги Бенковски", "Свети Георги", "Патриарх Евтимий", "Акация", "Места", "Сан Стефано", "Асенова крепост" и ще завърши на площад "Акад. Николай Хайтов".

Сирни заговезни (Поклади) или Прощална неделя е празник на всеобщото опрощение. На този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат Възкръсналия Христос. Обичаят хората да се маскират по Заговезни не е никак нов. Датира още от Средновековието, като у нас също е разпространен в отделни краища на страната. Маските трябва да прогонят злите духове, които бродят между хората, а карнавалът символизира победата на светлината над мрака, т. е. настъпването на пролетта и края на зимата.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини