От х:

Днес в x:

За кого е вредно киселото зеле

Киселото зеле е източник на целия набор от витамини. Освен големи количества витамин С, то съдържа витамини от група Б (Б1, Б2, Б5, Б6), а също и калий, калций, цинк, селен, желязо, йод, фосфор и натрий. Освен това фибрите, които се съдържат в него, нормализират храносмилателните процеси, укрепват стените на съдовете и снижават нивото на кръвната захар, съобщава "Аргументи и факти".

Подобно на другите ферментирали продукти, киселото зеле помага на организма по-добре да усвоява хранителните вещества и подобрява функциите на имунната система. Въпреки безспорните си полезни свойства обаче, този продукт не е еднакво полезен за всички.

Не се препоръчва на хора, които имат заболявания съпроводени с нарушения във водно-солевия баланс. Противопоказано е за хипертониците, тъй като повишеното съдържание на сол може да стане причина за скок в кръвното налягане. Солта се свързва с водата и предизвиква задържане на течности в организма, което води до образуване на отоци и повишаване на кръвното налягане.

Този продукт е вреден за хора с повишена киселинност на стомаха, със заболявания на задстомашната жлеза, с обострен гастрит и язва на стомаха.

Тъй като в киселото зеле се съдържат продукти, които предизвикват брожение и образуват млечна и оцетна киселина, не се препоръчва да се консумира от хора със слаб стомах. Комбинацията от фибри и киселини води до повишено газообразуване и може да предизвика метеоризъм и подуване на стомаха.

Специалистите по хранене и диететика препоръчват на младите майки да се въздържат от консумацията на този продукт, докато кърмят. Уместно е въвеждането му в менюто им след 4-6-ия месец. Експертите напомнят, че при въвеждането на нова храна, трябва да се следи реакцията на бебето. В случай че се появят обрив, подуване на стомаха на детето и други нежелателни реакции, е най-добре да се изчака до приключване на кърмаческия период.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Аз
    аз,кисела зелка
    4 0
    18:16, 25 ное 2019
    написаха тъпите енглишмени една статия срещу нашето зеле/и кисело млеко,де/,и хайде сега да пишемм опровержения и т.н.Хайде,да видим техния бекон дали е полезен.Да,ама не.Оставете ги да духат супата .Разбрахме,че всичко наше е лошо и вредно.И ''българите са варвари и трябва да бъдат наказани''-думи на бай Чърчил.Сакън,да си пият ейла и да гледат дебелите си задници.Ние сме си добре с нашата кухня.
Последни новини