От х:

Днес в x:

ГДБОП с мащабна антипиратска акция в Хасково

Иззети са 17 компютъра с нелицензиран софтуер

Служители на ГДБОП в гр. Хасково, със съдействието на Сдружението на издателите на бизнес софтуер (BSA), осъществиха една от най-мащабните акции за ограничаване продажбата и използването на нелицензиран софтуер.

Проверка в асемблаторската фирма „АЖ” ЕООД, Димитровград, установи наличие на нелицензиран софтуер на 17 компютъра - един клиентски и 16 служебни в офисите на компанията в Димитровград и Хасково. Намерени са също 26 оптични диска, съдържащи множество копия на програми на членове на СИБС, за които не са предоставени доказателства за тяхното законосъобразно придобиване и използване.

Компютърните системи и дисковете са иззети като доказателство по образуваното наказателно производство за престъпление по чл. 172а от Наказателния кодекс.

„Това е една от най-мащабните проверки, извършени в последните месеци, като доказателство за това е броят на иззетите компютри и оптични дискове, съдържащи нелицензирани копия на множество софтуерни продукти”, коментираха от BSA.

„В гр. Хасково беше предотвратено не само незаконосъобразното разпространение на компютърни програми сред крайни потребители, но бе успешно пресечено и мащабно използване на нелицензиран софтуер в рамките на дейността на фирмата, обект на проверката в двата града”, допълниха от сдружението.

Проверката в Димитровград и Хасково е третата, завършила с изземване на компютри, през този месец. По-рано BSA съобщи за две успешни акции в София, също сред асемблаторски фирми.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини