От х:

Днес в x:

Година давност на глобите за изтекъл международен паспорт

Документи се вадят за 7 минути сега, в края на годината може да са нужни дни

Гражданите, чиито международни паспорти са изтекли преди повече от година не подлежат на глоба. Това съобщиха от хасковската паспортна служба по повод многото изтекли м/ународни паспорти, които още не са върнати. След влизането на България в Евросъюза нуждата от тях драстично намаля и много граждани не ги връщат опасявайки се от глоби.

Член 34-ти от Закона за административните нарушения и наказания обаче регламентира давност от само 1 година за тези глоби. Ако примерно, документът ви е изтекъл март 2010-та година, имате 3 месеца за да го върнете в паспортна-до юни. След това подлежите на санкция от 20 до 150 лв, но само до юни 2011-та година. После тази глоба отпада и може да ви се извади нов паспорт по общия ред. От полицията напомнят че това не важи за лична карта, тъй като тя по-всяко време трябва да ви е валидна. Имате 30 дневен срок след изтичането и, за да подадете заявление за нова. Същите са и правилата за шофьорските книжки.

84 000 жители на хасковска област трябва да подменят личните си документи през 2011-та г, поради изтичане на валидността им. Тревожното е че по-голяма част от тях остават тази работа за края на годината и ще попаднат в капана на опашките, предупреждават от полицията. В момента процедурата за вадене на нови лични документи отнема 7 минути, засече репортер на Haskovo.net. От попълване на заявлението - до снимката, плюс усмивка от служителката на гишето. Услугата за обикновена поръчка на лична карта струва 18 лв, за нещастие имате 3 лв такса банков превод. Държавни таксови марки не се приемат.

От МВР припомнят, че организации, ведомства и учреждения могат да поискат от директора на МВР да им се изпрати мобилна група, която на място да вземе от служителите личните данни необходими за нови документи.

. От посещение на място биха могли да се възползват и трудноподвижните граждани, като тази услуга не утежнява цената на издаване на документите за самоличност.

Служителите на Паспортна служба са в готовност да обслужят с мобилни групи и селата и техните жители при съгласуване с местните кметове.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини