От х:

Днес в x:

Парк в „Куба“: За съда градинка, за общината – парцел за строеж

Пеньо Вълев разказа за злополучните опити на фамилията да си върне бащиния имот

Градинката на ул. „Св. св. Кирил и Методий“ до кварталното читалище е била продадена на публичен търг миналата година. За това съобщи Пеньо Вълев, който е живял в къща на мястото на настоящия парк, но имотът им е отчужден през 1968 година. Той и съпругата му Маринка, дъщеря на собственика на мястото 88-годишния Кузма Гинев, многократно са правили опити да си върнат парцела, но безуспешно. За продажбата на зелената площ Вълев разбира случайно от съобщение, залепено на дърво пред парка.

Зелената площ от 523 кв.м е закупена от шефа на фирма „Компютър консулт“ Минко Ангелов за 39 647 лева без ДДС, пише в сайта на община Хасково.

Процедурата за продажбата на имота е открита през октомври 2009 година,началната тръжна цена е 59 000 лева без ДДС. Но мераклии няма. През май 2010 година е приета нова оценка за продажбата - 39 225 лева без ДДС. И този път имотът намира купувач.

Продажбата събуди недоумението на бившите собственици на земята, които искат да си върнат имота. Първият им опит е през 1992 година, когато е гласуван закона за възстановяване на собствеността върху отчуждени имоти срещу връщане на сумата, която им е била заплатена.

Семейството завежда съдебно дело, но не успява да си върне земята. Техният имот - къща и двор, е бил с обща площ 360 кв. м. Срещу отчуждаването те получили 7 400 лева и предимство при закупуването на тристаен апартамент. Съдът обаче отказва да отмени отчуждаването с мотива, че на мястото е изградена градинка, има борови насаждения. Не ни го върнаха с аргумента, че е зелена площ със защитени дървесни видове, а разбираме, че вече е частна собственост, върху която ще се строи, коментира Пеньо Вълев. Значи за съда тук има градинка, а за общината – парцел, възмутен е той.

Администрацията е преобразувала градинката в частна общинска собственост, след което я продава на търг. Там все още съществуват защитените дървесни видове, но вече не толкова защитени. На мястото на градинката ще бъде изградена еднофамилна жилищна сграда с височина до 10 метра, отговориха на запитване на Haskovo.net от общинската администрация. Според обявата предстои изработване на подробен устройствен план за бъдещия строеж.

Христина Котларска

Мястото, където ще бъде построена еднофамилна жилищна сграда

Съобщението, от което Вълев разбира, че на мястото на къщата му ще се строи нова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ко
    котарака
    12 -2
    18:09, 5 фев 2019
    Тоя Мунчо и тук се е набъркал! Да му се чуди човек?! Мишка и минава през иглени уши! Как все на такива се получават нещата?
Последни новини