От х:

Днес в x:

Работодателите отново бойкотират преговорите за минималните осигурителни доходи

За трета поредна година работодателските организации (АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, обединени в Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР), призовават браншовите организации да не участват в предстоящите преговори за определяне на минималните осигурителни доходи (МОД) за 2019 г.

Според работодателските организации практиката за определяне на МОД показва безсилие на контролната система да се справи с недекларирания труд.

"Нещо повече, по този начин се увеличава сивият сектор, оказва се натиск върху заетостта в отделни региони, сектори, предприятия в депресивно състояние, на уязвимите социални групи с ниска квалификация, като се намалява нетното възнаграждение на наетите лица", изтъкват работодателските организации. 

Те твърдят, че такава практика не съществува в страните членки на ЕС и България многократно е критикувана по този въпрос от страна на Европейската комисия.

Членовете на АОБР са убедени, че условията и заплащането на труда, както и актуализирането на минималните възнаграждения за съответните длъжностни позиции следва да се определят чрез колективни трудови договори и да са валидни за съответните страни по тези договори, без да се разпростират върху цялата икономика.

В допълнение, АОБР напомня, че приетата през април правителствена средносрочна бюджетна прогноза предвижда нарастване през 2019 г. на минималната работна заплата и на компенсацията на един зает с 6,6%, при двойно по-нисък ръст на производителността на труда (3,2%).

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини